Връщането на малките ученици в училище ще се отложи поне

...
Връщането на малките ученици в училище ще се отложи поне
Коментари Харесай

МОН планира най-рано на 8 ноември да върне малките в клас


Връщането на дребните възпитаници в учебно заведение ще се отсрочи най-малко със седмица, стана ясно от думите на просветния министър Николай Денков. Първоначалната концепция на МОН и Министерство на здравеопазването бе от 2 ноември децата от 1 до 4 клас да се върнат към присъствено образование след тестване два пъти седмично. Заради високата заболеваемост и поради към момента неуточнените детайлности към тестванията на децата, връщнето ще се забави.

" Не мога да кажа дата, без да е определен изпълнителят, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще вършат тестванията. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е правилно “, сподели през днешния ден пред БългарияОнЕър проф. Николай Денков.

Опитваме се да влезем в другата седмица, само че е изцяло допустимо да отидем до 8 ноември – това е крайната дата, в случай че няма цялостен локдаун, добави министърът.

Денков увери родителите, че те ще имат задоволително време да създадат осведомен избор дали да разрешат на децата си да вървят на учебно заведение – най-малко два дни. И изясни за какво сега не тече осведомителна акция: " Очакваме тестванията да бъдат един от два типа: или тези, в които с тампонче от устата детето единствено се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и по-късно с пипетка се поставя наличието в теста. И двата вида се употребяват в чужбина, разликите са в това кой взима тестът и по тази причина изчакваме. Ако стартираме да обясняваме и за двата, хората ще се объркат ", уточни просветният министър.

Осигурени са бързи проби за всички възпитаници от 1 до 4 клас, само че наложителното тестване ще стартира там, където е спряно присъственото образование поради високата заболяемост – София и Пловдив. " Зеленият документ " ще се изисква всъщност от учителите, само че тестванията за тях ще са безвъзмездни, сподели още Денков.

" Два са правилата, които съблюдаваме: Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото образование е доста по-добро от онлайн образованието. Нашият фокус е да осигурим тази безвредна среда, в която родителите да се усещат спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това би трябвало да става непринудено. Не желаеме да стресираме родителите ", акцентира той.

По думите му от МОН обмислят разновидности за съчетание на присъствено и онлайн образование с две групи възпитаници.

" Една от опциите е синхронното или хибридно образование. Слага се подобаваща техника в класната стая, само че тогава детето у дома е по-пасивно и по тази причина тогава би трябвало да има човек до него. Друга опция е учителите след образователните часове да му извърнат внимание, само че за по-кратко време. Но присъственото образование е същинското образование и нашият фокус е да го осигурим ", безапелационен бе Денков.

Министерството на образованието ще употребява всички налични осведомителни канали, с цел да изясни на родителите по какъв начин ще се тестват децата.

" Ще се опитаме да има запис по публичните малките екрани, където да се вижда ясно по какъв начин става. Всеки един родител да има опция да види и да прочете. В момента не ги използваме, тъй като към момента не е явен какъв ще бъде продуктът ", изясни още просветителният министър.

" Тестовете са сертифицирани артикули, минали са EMA, регистрирани са в ИАЛ. Такива проби се употребяват в доста среди, от там нататък е избор на родителите. Няма по какъв начин да пуснем децата без проби в учебните заведения, тъй като ще имаме епидемиологични гърмежи тук-там ", разясни той.

Проф. Денков прикани учителите да се имунизират: " Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични болести, имунизациите се предлагат, тъй като при хроничните болести Ковид-19 протича тежко ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР