Връщането на децата в училищата е необходимо и неизбежно. Мерките

...
Връщането на децата в училищата е необходимо и неизбежно. Мерките
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Ако се спазват мерките, ще имаме спокойна учебна година |

Връщането на децата в учебните заведения е належащо и неизбежно. Мерките се съответни. Ако се съблюдават тези ограничения, образователната година би трябвало да протече обикновено. Това сподели в студиото на Българска национална телевизия акад. Богдан Петрунов - имунолог и алерголог, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Не е изключено в хода на годината да има случаи на заразяване, на затваряне на обособени класове и слагане под карантина на обособени места, само че това е неизбежно, разяснява специалистът.

Той беше безапелационен, че ограниченията, които са взети у нас, са едни от " най-меките " в цяла Европа. В Австрия, Франция, Германия, Англия, Испания, Израел още веднъж има случаи на цялостно затваряне, сподели акад. Петрунов.

Втора вълна наесен

" Мисля, че втората вълна е неизбежна, изключително когато се появят и други респираторни вирусни инфекции през есенно-зимния интервал. Данните на СЗО демонстрират, че след пика през март и спадането на заболеваемостта през юни до доста ниски равнища, в този момент още веднъж има повишаване на случаите. Испания и Франция са страните, в които има най-голям растеж на новозаразени. В Испания е доста висока и смъртността ", заяви експертът.

Младите също съществено боледуват

Той цитира ново изследване на заболеваемостта в Съединени американски щати, осъществено при 3900 души на възраст сред 18 и 34 година от нюйоркските лечебни заведения, които са били с потвърдена зараза. 20% от тях са постъпили за лекуване в болница. 10% от хоспитализираните са били подложени на кислородна терапия и интубация и 2,7% от тях са починали. Това са доста съществени данни в потвърждение на това, че младежите също са застрашени от неподходящо развиване на коронавирусната зараза, сподели ученият.

БЦЖ имунизацията

Има към този момент задоволително данни в поддръжка на изгодата от БЦЖ имунизацията като предварителна защита против ковид. Страните, в които беше провеждана дългогодишна имунизация с тази ваксина, по-леко протича болестта, това са страните от Източна Европа. Ваксината дава кръстосан имунитет и хората доста по-леко прекарват инфекцията. Потвърдиха го и данните от съществено изследване в Нидерландия – ваксинирани бяха няколкостотин лекари и студенти-медици. Оказа се, че те имат подтикван клетъчен имунитет и процентът на болни сред тях е по-малък. 

Може ли да се сложи новата ваксина на деца

Децата биха могли да бъдат имунизирани против COVID-19, когато има подготвен препарат, само че това зависи от показанията на имунизацията. Има ваксини, които се вършат след 6-годишна възраст, има и такива, които се слагат след 12 или 18-годишна възраст. Ваксините, които в този момент се създават, не се тестват върху деца, а единствено върху доброволци над 18-годишна възраст, изясни имунологът.

Пазят ли шлемовете и маските

" Нито шлемовете, нито маските могат да ни предпазят от която и да е вирусна респираторна зараза, само че тук става дума за нещо доста просто и обикновено – с тези защитни средства ние понижаваме количеството на вирусния товар върху себе си.  Ако ги няма шлема или маската, ние ще поемем примерно 10 единици от вируса с капчиците, които излъчваме при говорене, дишане, пеене и т. н., в случай че обаче шлемът или маската ги има – тези пръски механично ще бъдат спрени и ще поемем 4 или 5 единици вирусен товар.

Теоретично е допустимо в композиция с грипните вируси COVID-19 да мутира и да стане по-смъртоносен, само че не можем да го твърдим, до момента в който нямаме доказателства. Коронавирусът мутира, става по-мощен във връзка с инфекциозността си, само че предизвиква по-малко гибел най-малко към този момент, сподели акад. Петрунов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР