Връщането ми в комисията беше неочаквано за мен. То се

...
Връщането ми в комисията беше неочаквано за мен. То се
Коментари Харесай

Иван Иванов: Трябва да се поднови договорът с Газпром

Връщането ми в комисията беше ненадейно за мен. То се дължи на незадоволителната подготвеност на екипа, трансформирал Закона за енергетика, сподели в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Иван Иванов, ръководител на КЕВР, който бе върнат на поста след решение на Конституционен съд, че новият не е законно определен на поста.

Казах на депутатите, че мога да се върна единствено, в случай че има решение на Народното събрание. Върнах се, с цел да извърша дълга си и да нося отговорност като ръководител, добави Иванов.

Според него енергетиката в България и Европейски Съюз изпитва изключителна компликация. Путин не реализира бърза военна победа и вкара енергетиката и съветския газ в тази война. Това докара до покачване цената на газа, оттова на тока.

В България имаме имаме характерни проблеми - неоправдания мораториум на цените на енергоносителите, закъсняхме прекомерно доста в търсене на различни доставки. Сега се изискват бързи и способени решения.

Крайно нужни са 3 ограничения: трябваше да бъде квалифициран дълготрайният контракт с " Газпром ", второ - да бъде пуснат допустимо по-бързо газопроводът Комотини-Стара Загора. Той има акт 14, следва да се дадат и акт 15 и 16 за самия градеж. Цените от този газопровод са атрактивни за страната ни и в случай че стане, от октомври ще се усети понижение на цената.

Трето - до края на 2023 година да бъде приключен терминалът в Александруполис, от който България ще има обезпечени доставки, изясни шефът на КЕВР.

В комисията нямало информация за прословутите 7 танкера с полутечен газ - комплицирано е с инфраструктурата. Сега прекупуваме от други и това е на по-висока цена.

" Булгаргаз " е закупил още веднъж съветски газ, само че след медиатор и ни го препродава с 20 евро по-висока цена, това може да се потвърди с документ.

КЕВР ще изиска през днешния ден незабавна среща с министъра на енергетиката за решение на проблемите с природния газ. За ноември и декември няма слотове.

Цената на топлинната сила бе избрана - остава съвсем непроменена. Цените на тока за бита ще бъде на тези равнища до 30 юни другата година. Хората да са спокойни за цените на електрическата енергия - ние произвеждаме такава. За бизнеса е друго, тъй като цената на борсата има рекордни равнища - 912 лева, за него работи правилото на отплата. Това обаче е оръжие с двустранно деяние.

При водата първия фактор е токът, чиято цена се увеличи 4 пъти. Вторият - съглашението сред профсъюз, Министерство на регионалното развитие и ВиК холдинг за 15% нагоре всяка година. А и водопреносната мрежа е мощно износена, употребяваме остарели тръби - това изисква доста пари.

За Бургас казусът е, че не му бе обезпечен разсрочен заем.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР