Връщане на изборния праг до 100 жители искат кметовете на

...
Връщане на изборния праг до 100 жители искат кметовете на
Коментари Харесай

На приемен ден на Весела Лечева кметовете на населени места поискаха връщане на изборния праг до 100 жители

Връщане на изборния предел до 100 поданици желаят кметовете на обитаеми места в община Велико Търново. Част от тях посетиха приемната на народния представител Весела Лечева от „ Българска социалистическа партия за България “ и сложиха свои настоящи проблеми пред нея.

Вcички обитаеми места, в кoитo пo пocтoянeн aдpec ce вoдят нaд 100 житeли, да имат право да избират своя кмет. Такова мнение показаха локалните управници. „ Чрез избора си хората демонстрират дали са удовлетворени от своя кмет. Когато се подвига прага, те са лишени от опцията да покажат дали утвърждават своя кмет “, поддържа ги Весела Лечева.

Въпросът ще бъде подложен и по време на идващото заседание на Областното съдружие на кметовете и кметските наместници. Кметовете показаха възмущението си от непрекъснатото отсрочване на въпроса, който към този момент е поставян на вниманието на НСОРБ и обособени политици и по него има кардинално единодушие.
Колко коства Европредседателството и дали поради този разход ще бъдат орязани дотациите за общините, също попитаха локалните управници.

Сериозен проблем с възнагражденията на основните експерти в кметствата показаха кметовете. След промени в закона от 2012г. основните експерти са приравнени на държавни чиновници. За тях е отстранен клас „ прослужено време “ като част от работната заплата. В разследване на това в кметствата тези чиновници с доста опит и специализация получават заплати колкото общите служащи. А върху тях е тежестта на административното обслужване на популацията в селата.

Малките обитаеми места са изключени от достъп до европейските фондове, обявиха за следващ път кметовете. Те показаха, че по оперативните стратегии няма средства за дребни поправки на читалища и значима инфраструктура в селата. „ Ние направихме предложение 10-20% от всички средства по Оперативна програма „ Региони в напредък “ да бъдат предопределени за дребните обитаеми места, само че то беше отхвърлено “, напомни Весела Лечева.

Във връзка с измененията в Граждански процесуален кодекс кметовете попитаха кой ще заплати разноските им по връчването на известията от частните правосъдни реализатори.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР