Връщаме учениците в клас, когато заболеваемостта спадне под 250 на

...
Връщаме учениците в клас, когато заболеваемостта спадне под 250 на
Коментари Харесай

Министър Денков обясни кога ще се върнат големите ученици в клас

Връщаме учениците в клас, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 население. Ако спрем тестванията, ще изпаднем в обстановката от след 15 септември - ще се надигнем пред епидемиологичен гърмеж и ще би трябвало още веднъж да затворим учебните заведения. Това съобщи просветителният министър акад. Николай Денков, който гостува в рубриката „ Властта приказва! Открито ", излъчвана на Facebook страницата на Министерския съвет. 

По думите му, малко повече от половината от учениците от 1 до 4  клас към този момент са върнати в клас посредством тестването. 3 милиона са поръчаните щадящи проби, само че към момента не доставена цялата численост. Това е повода децата от 5 до 12 клас да не престават да учат онлайн. 

" До момента са поръчани близо 3 млн. теста. От тях са пристигнали  851 000. Очевидно казусът е, че в България няма проби от този вид, който родителите избират. Имаме проби за дребните възпитаници до края на идната седмица, както и средства за тестване до края на коледната почивка. Големият проблем е по кое време ще получим проби за по-големите възпитаници ", сподели Денков. Той добави, че когато дойдат тестванията, ще ги разпределят за 24 часа, а родителите ще бъдат известени 2 дни по-рано.  

Дали ще бъдат обезпечени средства за гратис всеобщо тестване за идната година зависи от разпределението на парите в Бюджет 2022, сподели още Денков. Той изясни, че има закъснение на разпределянето на спомагателните 15 милиона лв. за учебните заведения, които служебният кабинет гласоподава. Парите са предопределени за спомагателни разноски, наложени от пандемията, както и за обезпечаване на гратис тестване на учебния личен състав. До няколко дни средствата ще бъдат преведени към общините, а оттова и към учебните заведения, уточни той.

Денков е разискал със здравния министър опцията за огромните възпитаници да се вкара различен вид тест и по този начин да се облекчи натискът върху компаниите. " С него се взима проба от носа, самите възпитаници ще си я взимат. Пробата се взима от началото на носа, не се бърка във вътрешността. В Австрия бяха показани видеа, в които такива проби употребяват дребните възпитаници. 

В България към този момент имаме към 6% имунизирани деца, към 4% преболедували. Над 45% са имунизираните учители. Но вирусолозите предизвестяват, че може да се появи вариант, който е по-опасен от " Делта " разновидността. Трябва да се подготвим и за нова вълна ", предупреди Денков. 

Образователният министър изясни и за какво тестването се прави два пъти в седмицата: в случай че детето се е заразило в събота, то няма да заразява другите деца в понеделник. Болестта обаче ще се е развила в сряда и то ще заразява близките. Затова се вършат проби два пъти седмично. По думите му, има графика, която сочи, че заболеваемостта във възрастта от 0 до 6 години е съвсем константна. Най-висока била заболеваемостта при децата, които са в учебно заведение. 

Той подсети, че паралелките няма да бъдат карантинирани при позитивен резултат от бързите проби в клас. Карантина ще се постанова единствено, в случай че този резултат бъде доказан в лаборатория от PCR или антигенен тест. 

Според него проблемите при онлайн образованието не са в ниското качество, а по-скоро в заседяването на децата и неналичието на срещи с другите възпитаници. Затова от МОН се опитвали да създадат всичко допустимо да върнат децата в клас.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР