Връщаме се векове назад в историята на правото. Това заяви

...
Връщаме се векове назад в историята на правото. Това заяви
Коментари Харесай

Промените в НПК са връщане векове назад в историята на правото

Връщаме се епохи обратно в историята на правото. Това съобщи юрист Александър Кашъмов от " Програма Достъп до информация " пред бТВ.

Изказването му е във връзка новите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и антикорупционния закон, които бяха признати от депутатите през последните дни.

Основните промени, които бяха въведени в Наказателно-процесуален кодекс , са следните:
Отпада четенето на обвинителния акт при започване на делото Уведомяването на непосредствен на арестувания може да се отсрочва до 48 часа Уведомяването на родител на арестувано дете може да се отсрочва до 24 часа
Управляващите настояват, че задачата е да се защитят ползите на обществото и страната. Експерти обаче виждат в измененията метод да бъде лимитирано правото на отбрана.

Според Кашъмов не е редно законът да се трансформира единствено тъй като някой не си е приключил работата и е написал обвинителен акт от десетки хиляди страници. По негови думи решението да не се чете обвинителният акт е обвързвано с делото за КТБ.

 Данаил Кирилов атакува Върховен касационен съд за битката с корупцията и
Данаил Кирилов атакува Върховен касационен съд за битката с корупцията и " Гражданска отговорност "

" Гражданска отговорност " поскъпнала поради Върховен касационен съд

Относно въведените промени при уведомяването за задържане той изрази опасенията си, че сходни двудневни секрети арести могат да се употребяват за репресии. Според него има заплаха от връщане към полицейското принуждение , защото избраният период може да бъде употребен за оказване на физически и душевен напън върху арестуваните.

По негови думи по този метод родителите още веднъж ще би трябвало да обикалят районните ръководства, в случай че децата им не се приберат в точния момент.

 Парламентът разреши арест до 48 часа без съобщение
Парламентът разреши арест до 48 часа без съобщение

Решението ще е на прокурора на досъдебното произвеждане

Кашъмов укори и пренебрегването на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, който постанови, че не може да се стартира процедура за конфискация против лица, които са защитили невинността си в съда.

" Това е борба против българският жител и неговите права ", отсече той и посочи, че сходно нещо допуска връщане към 40-те години, когато комунистическата власт е отнемала имуществото на хората и е национализирала парцелите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР