Връщаме парите си в банките до края на годината. Спестяванията

...
Връщаме парите си в банките до края на годината. Спестяванията
Коментари Харесай

Буркан банк ще затвори, лихвите по депозитите ще тръгнат нагоре

Връщаме парите си в банките до края на годината. Спестяванията в трезорите ще стават все по-изгодни, плануват специалисти. Прогнозите са 1,5 до 2 процентни пункта да се покачат лихвите по депозитите през актуалната година, заяви за " Телеграф “ финансовият анализатор Десислава Николова. В момента е и оригиналност, че от ден на ден банки започнаха да оферират нови артикули по депозитите, посочи тя.

Раздвижване



Според Николова има оживление в предложенията за депозити в трезорите. Това е нещо, което не сме забелязвали от години, добави тя. Преди 5-6 години имаше богата палитра от такива артикули, след което банките стопираха да оферират за депозити. Сега още веднъж лека-полека стартират още веднъж да се оферират повече, разяснява Николова. По думите й главно става дума за дребните банки. Сред предложенията е рента до 2,1 процентни пункта за подадени пари в лв., евро или щатски долари, сподели изследване. Някои банки имат изискване депозитът да е най-малко 2000 лева, като множеството не желаят първична такса.

Лихви



Въпреки раздвижването на пазара на предложенията за депозити, лихвите към момента са доста ниски. Една от банките даже има срочен депозит с 0% пункта. Нов артикул, само че към момента лихвите не са атрактивни. Няма промоции, посочи Николова. Според калкулациите за депозит от 10 000 лева за 12 месеца сега най-високата рента, която оферират банките у нас, е 1,25% пункта. В последните месеци има напълно леко покачване на лихвите по депозитите. Николова посочи, че то е сред 0,15 процентни пункта до 0,25 процентни пункта, като те са главно от дребните трезори. Това към момента не може да се отрази върху цената на привлечения запас, добави специалистът. И акцентира, че е мъчно да се дефинира какви ще бъдат лихвите по депозитите за една година напред, като прогнозите са за 1,5-2% пункта повишение. По заемите се чака над 4,5 на 100 растеж. В момента по данни на Българска народна банка нарастването на лихвите по заемите е с 2,6 процентни пункта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР