Връща БСП към фракционната война от 90-те, казва социологът Юрий

...
Връща БСП към фракционната война от 90-те, казва социологът Юрий
Коментари Харесай

Нинова загуби доверието на хората

Връща Българска социалистическа партия към фракционната война от 90-те, споделя социологът Юрий Асланов
- Г-н Асланов, Корнелия Нинова подаде оставка. След това я отдръпна. Какво се случва в Българска социалистическа партия?
- Точно това, което казвате. За малко имаше оставка, след което се оказа, че няма. Навярно замисълът е бил подобен през цялото време, само че трябваше да се мине през едно безсмислено съвещание на конгреса, с цел да се показва кой държи властта в партията, както и да се подведат нейните критици да се разкрият и да се дискредитират по този метод сами. Някои от тях се хванаха на уловката и проектът сполучи.
- Коя беше по-голямата неточност – това че Нинова подаде оставка или това, че я отдръпна?
- Второто, несъмнено. С него се печелят краткотрайни дивиденти, само че е загуба на доверие в дълготраен проект. Оттук нататък, когато Нинова съобщи нещо, хората постоянно ще имат едно мислено.
- Нинова призна че Движение за права и свободи са дръпнали килимчето на Българска социалистическа партия във връзка с обществения спор – станали са основател за понижаване на Данък добавена стойност вместо социалистите. Кой в Българска социалистическа партия носи виновността за това?
- Няма виновност. В политиката претенциите за авторство са нелепи. Дори концепцията да е твоя би трябвало да приветстваш другия, че я е подел и декларира, че ще я осъществя. Няма никакво значение кой пръв е оповестил концепцията, а кой ще я реализира. И ти си задължен да го подкрепиш, откакто си уверен, че тази концепция е добра и потребна за хората.
- След съвсем 4-месечно неявяване от Народното събрание може ли Българска социалистическа партия да се върне съответно в обществено-политическия спор?
- Тя не е напускала полето на този спор, само че, несъмнено, излизането от Народното събрание беше неточност, която отслаби представянето на партията на европейските избори.
- В момента Нинова се държи като съпротива на опозицията в Българска социалистическа партия, вместо като съпротива на властта. Как партията може да се съвземе от рецесията?
- Терминът „ вътрешно-партийна съпротива “ беше въведен в обращение от самата Нинова. Опозиция в Българска социалистическа партия има единствено една и тя е съпротива на ГЕРБ. Има обаче различия, разлики в мненията, рецензии, което е в реда на нещата. Обозначаването на несъгласията с решенията на управлението като съпротива, може да върне партията обратно към фракционната война от началото на 90-те години на предишния век. Когато управлението на партията е подхождало към своите критици с напън и репресии, те са успявали да се провеждат за отпор.
За първи път от 20 години и за четвърти път в историята Българска социалистическа партия се изправя пред действителна заплаха от разединение, само че Нинова се държи по този начин, като че ли го желае, като че ли това е задачата. Призовават се даже поименно дейци да изоставен сами партията. Мисля, че в случай че в настоящето положение на партията се стигне до разединение, това към този момент може би в действителност ще е краят.
- За първи път водач на Българска социалистическа партия признава, че има съпротива в партията и не може да беседва с нея. Как ще се оправи Нинова?
- Ако няма разговор, няма да има и решение на казуса. На този стадий не се следи предпочитание и от двете страни да приберат оръжията, само че Нинова е в по-силната позиция и е разумно самодейността да бъде нейна. Ако, несъмнено, има предпочитание да резервира единството на партията.
Нинова завоюва и отново ще печели, тъй като Българска социалистическа партия резервира главната си характерност на апаратна партия. Никой от досегашните партийни водачи не събра кураж да стартира организационна промяна и да промени тази характерност, която е завещание от някогашната Българска комунистическа партия. Фактът, че самата Нинова беше определена за водач против настоящия тогава водач се дължи на това, че апаратът на партията беше назначен от хората, които тогава подкрепяха Нинова. Тя го знае и по тази причина дълго време се занимаваше с уволнения и назначения преди да усети силата си. Сега пред нея има два пътя – или да продължи да работи силово и да прогони несъгласните с нея, или да потърси разговор в името на единството. В дълготраен проект първият път е пагубен за Българска социалистическа партия, вторият е застлан с доста трудности, само че перспективен.
Когато няма разговор всеки чува единствено личните си мисли. В момента ситуацията е такова
- Как Българска социалистическа партия ще прави локални избори, в случай, че Нинова призна че в партията има тежко разделяне, а в хазната на партията има единствено 300 000 лв.?
- Българска социалистическа партия няма да завоюва локалните избори, само че не поради парите. Тя би трябвало да промени доста неща в себе си, с цел да бъде във форма да печели избори, а времето до локалните избори е малко. За неин шанс идните избори са локални, за които успехите и загубите не постоянно си личат и се изясняват безапелационно. Ако обаче бяха парламентарни, загубата щеше да е доста тежка и забележима. Сега, поради безсмисления ход с оставката, Българска социалистическа партия дълго време няма да се готви за избори, а ще се занимава с нелепости.
- На изборите Българска социалистическа партия завоюва в Ямбол, Видин, Плевен. Има ли капацитет да завоюва на тези места и локалните избори?
- Данните от първите предварителни сондажи след европейските избори демонстрират, че подобен капацитет е налице, само че до изборите има доста време. Тъкмо европейските избори потвърдиха, че предварителните настройки могат да се обръщат за броени седмици. По-ясна картина ще разкрие втората вълна от социологическите изследвания, които ще вършим през есента.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР