Враждуващите страни в Судан се споразумяха за 72-часово прекратяване на

...
Враждуващите страни в Судан се споразумяха за 72-часово прекратяване на
Коментари Харесай

Воюващите страни в Судан се споразумяха за ново, 72-часово примирие

Враждуващите страни в Судан се споразумяха за 72-часово преустановяване на огъня, което стартира през днешния ден, оповестиха медиаторите в договарянията за усмиряване на ситуацията Съединени американски щати и Саудитска Арабия, представени от ДПА.

Спирането на бойните дейности сред суданската войска и Силите за бърза поддръжка (СБП), контрактувано с посредничеството на Съединени американски щати и Саудитска Арабия, би трябвало да стартира в 06:00 ч. сутринта (04:00 ч. по Гринуич) и да завърши в сряда.

" Страните се споразумяха по време на прекратяването на огъня ще се въздържат от неразрешени придвижвания, от офанзиви, от потребление на военни самолети или дронове, от артилерийски стрелби, подсилване на позиции и попълване на запасите на силите, както и от търсене на военно предимство ", споделиха от американското посолство в суданската столица Хартум.

" Те се договориха също по този начин да дадат опция за гладко придвижване и доставка на филантропична помощ в цялата страна ", добавя посолството, представено от Българска телеграфна агенция.

Конфликтът в Судан избухна ненадейно в средата на април, след дълго тлееща битка за власт сред де факто президента - военачалник Абдел Фатах ал Бурхан - и вицепрезидента ген. Мохамед Хамдан Дагло.

Оттогава бяха оповестени голям брой примирия, само че те бяха неведнъж нарушавани. Първоначално, през 2021 година, двамата генерали завзеха властта дружно, само че в следствие влязоха в спор за нея.

По данни на Организация на обединените нации боевете са принудили над 2,2 милиона души да изоставен домовете си. Агенциите на Организация на обединените нации обявиха в петък, че съвсем 25 милиона души в Судан се нуждаят от филантропична помощ, а 4 милиона деца и бременни дами или кърмещи майки страдат от мощно недохранване.

Над 3000 души са били убити, а 6000 - ранени след експлоадирането на спора в Судан в средата на април, съобщи през вчерашния ден министърът на опазването на здравето Хайтам Ибрахим по саудитската телевизия " Ал Хадат ".

Ибрахим заяви, че едвам половината от 130-те лечебни заведения в Хартум не престават да работят, а всички лечебни заведения в щата Западен Дарфур са отвън от строя, показва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР