Враждуващите сили в Судан се обвиниха взаимно в нарушаване на

...
Враждуващите сили в Судан се обвиниха взаимно в нарушаване на
Коментари Харесай

Боевете в Судан продължават, въпреки примирието

Враждуващите сили в Судан се упрекнаха взаимно в нарушение на примирието, чийто период изтича довечера в среднощ. Кръвопролитният спор сред тях продължава трета седмица макар предизвестията за заплаха от подтикване на страната към пагубна революция, съобщи Ройтерс.
Стотици хора бяха убити, а хиляди ранени, откогато от дълго време тлеещата битка за властта сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) прерасна във въоръжен спор на 15 април, съобщи Българска телеграфна агенция.
В съществена сцена на боевете се трансформира разположената на река Нил столица Хартум. Двата лагера на няколко пъти сключваха помирение с посредничеството на разнообразни външни посредници, в това число на Съединени американски щати, а най-новото изтича довечера в среднощ (22:00 ч. по Гринуич).
Положението в Хартум, където армията води сражения с окопалите се в жилищните региони отряди на Съюз на българските писатели, беше относително спокойна тази заран, сподели публицист на Ройтерс, откакто нощес в региона на центъра на града се чуваха яростни боеве.
Днес суданската войска съобщи, че е унищожила конвои на Съюз на българските писатели, идващи към столицата откъм западната част на Судан.
СБП обявиха, че армията е атакувала техни позиции с артилерия и авиация в редица региони на провинция Хартум. Изнесените данни не могат да бъдат тествани посредством самостоятелен източник.
Вчера армията заяви, че по нейна заповед в Южен Хартум са почнали да идват елементи на Централната аварийна полиция (жандармерията), а по-натам се планува тези полицейски сили да стартират да се разполагат поетапно и в останалите зони на града. Разполагането им е явен опит на армията да изпрати подкрепления на частите си, сражаващи се с бойците на Съюз на българските писатели в столицата, отбелязва Ройтерс.
Централната аварийна полиция е огромно и тежковъоръжено поделение на суданските органи на реда, чийто чиновници имат военен опит от споровете в западния район Дарфур и Нубийските планини в Южен Судан.
През март 2022 година Съединени американски щати глобиха Централната аварийна полиция по обвиняване, че е употребила несъразмерна мощ против протестиращи при демонстрациите в Хартум и на други места против военния прелом през 2021 година
Начинът, по който до момента се водят боевете в столицата, е бойците на Съюз на българските писатели да се разпръскват из града, а армията да се пробва да ги нападна, най-много с въздушни удари с дронове и изтребители.
Избухналият по-рано този месец спор принуди десетки хиляди хора да избягат в прилежащите страни и стана мотив за предизвестия, че Судан може да се разпадне и да дестабилизира размирния район, в който се намира.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР