Връх с българското име Опълчение в Антарктида е по-висок от

...
Връх с българското име Опълчение в Антарктида е по-висок от
Коментари Харесай

Изненада! Български връх е над Мусала

Връх с българското име Опълчение в Антарктида е по-висок от нашия отличник Мусала. Масивът е 4503 метра, споделя пред „ Телеграф “ ръководителят на Комисията по антарктическите наименования към Външно министерство доктор Любомир Иванов.

Опълчение е най-високият връх с българско име на Ледения континент. Кръстен е по този начин в чест на опълченците от Руско-турската война и тези от Македоно-одринското опълчение. Намира се в най-високата планина на континента – Елсуърт.

Около 20 хиляди обекта на Антарктида са кръстени. Тези с български имена са 1541, като са дадени в интервал от над 30 години. 22 страни не престават да кръщават острови, планини, върхове, заливи и ледници в най-студеното кътче на Земята.

България е на девето място по броя имена, които е дала. Стотици обекти носят имената на български градове и по-малки обитаеми места. Така да вземем за пример полуостров Перник изгрява на географската карта на Антарктида.

Кръщават се безименни обекти, изяснява доктор Иванов. Именуването им е значимо за реализирането на избавителни интервенции, за научната активност и за туризма. Не е добре да вземем за пример да звучат доста сходно, защото това може да докара до неточности при ориентацията по време на избавителни интервенции.

„ Харесват ми всичките имена, те са минали през ръцете ми и над тях доста е въображаемо “, споделя доктор Иванов. Първи българското си име получават планината Софийски университет и връх Климент Охридски на остров Александър.

Те са именувани по този начин в чест на Алма матер и на учените запалянковци, които организират първата българска антарктическа експедиция.

Връх има и на името на починалия президент Желю Желев. „ Искам незабавно да подчертая, че той не е кръстен на него в качеството му на политик, тъй като не кръщаваме места на политици, а поради неговите заслуги към антарктическата идея.

Той е първият президент, който с декрет утвърди редица български имена – на първо време името въз основата ни „ Св. Климент Охридски “, сподели доктор Иванов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР