Върх на стрела, направен от метеорит преди 3000 години, открит близо до езеро в Европа

...
Връх на стрела от бронзовата епоха, открит в Швейцария, е
Коментари Харесай

Връх на стрела от бронзовата епоха, открит в Швейцария, е направен от метеор, установи ново проучване.

Датиращ между 900 и 800 г. пр. н. е., 39-милиметровият (1,5-инчов) връх на стрела е намерен на наколно жилище в Мьориген на езерото Биел, Швейцария, по време на разкопки през 19 век, според проучването проведено от екип от изследователи в Природонаучния музей в Берн.

Близо 3000-годишният артефакт е създаден с желязо от метеорит, паднал в Естония, отбелязва проучването. Това показва, че метеоритно желязо е било търгувано в Европа до 800 г. пр. н. е. или по-рано, казаха изследователите, добавяйки колко необичайно е да се намери метеоритно желязо, използвано толкова рано в историята.

„Подобно доказателство за ранно използване на метеоритно желязо е изключително рядко“, според съобщение за новините за откритието.

По това време хората все още не са започнали да топят желязо от оксидни руди, но според проучването може да се намери малко метално желязо в полетата на удара на метеоритите.

Докато предмети, направени с помощта на метеоритно желязо, са открити в Турция, Гърция, Сирия, Ирак, Ливан, Египет, Иран, Русия и Китай, такива артефакти преди са били открити само на две места в Централна и Западна Европа, и двете в Полша.

Страна изглед на дългия 39 милиметра (1,5 инча) връх на стрела. Страничен изглед на върха на стрелата с дължина 39 милиметра (1,5 инча). Томас Шюпбах/Исторически музей на Берн

Сега, с находката на върха на стрелата, изследователите потвърдиха, че Mörigen е трета.

Произход на метеорита

Експертите преди това смятаха, че желязото, използвано във върха на стрелата, идва от метеорита Twannberg, който падна на Земята само на няколко километра от наколното жилище.

Анализът на желязото обаче показа, че това не е така, както и материалът от метеорит, паднал в Полша, според проучването.

Има само три известни метеорита с подобен химичен състав в Европа, но изследователите казват, че най-вероятният източник е бил един в Каалиярв, Естония, тъй като метеоритът се е ударил около 1500 г. пр. н. е. и е „произвел много малки фрагменти“, според проучването.

Някои от тези фрагменти по-късно биха се преместили на югозапад към Швейцария по търговски пътища, каза пред CNN водещият автор на изследването Беда Хофман, ръководител на отдела за науки за Земята в Природонаучния музей в Берн.

„Търговията в цяла Европа по време на бронзовата епоха е добре установен факт: кехлибар от Балтика (вероятно като върха на стрела), калай от Корнуол, стъклени мъниста от Египет и Месопотамия“, каза тя по имейл.

„(Това) вероятно отне малко повече време от днес и масите бяха няколко тона, а не милиони (тонове)“, добави Хофман.

Въпреки че повечето хора в селата с наколни сгради от бронзовата епоха в швейцарските езера биха посветили времето си на земеделие, лов и риболов, има доказателства - включително форми за леене на бронз, намерени в Mörigen - че някои хора са развили специализирани умения, каза тя .

Изследването е публикувано в Journal of Archaeological Science.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР