Връчвайки тези високи отличия искам да ви благодаря за това,

...
Връчвайки тези високи отличия искам да ви благодаря за това,
Коментари Харесай

Президентът връчи ордени на изтъкнати дейци на културата

Връчвайки тези високи оценки желая да ви благодаря за това, че продължавате да разкривате пред света неизчерпаемото благосъстояние на българската нематериалност и просвета и отваряте необятно вратите към света за нашите сънародници. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на гала в Гербовата зала на „ Дондуков " 2 връчи ордени на изтъкнати дейци на културата. „ Тези високи държавни оценки са израз на голямото самопризнание на нашето общество за изключителните ви заслуги към построяването на българската нематериалност ", съобщи президентът.

Румен Радев отличи с ордени Св. Св. Кирил и Методий " - огърлие Проф. доктор Елена Кутева-Тъпкова, Мая Вапцарова и Татяна Сърбинска. Ордени „ Св. Св. Кирил и Методий " първа степен бяха връчени на Симеон Идакиев, Христо Димитров и Ваня Грашкина-Минчева.

„ Вие приехте знанието, гения, културата и духовното начало като основа за развиването на нацията ", обърна се към отличените президентът и добави, че отличените освен са възпитали в този дух многохилядната си аудитория, само че и не престават със забележителна сила да утвърждават идеали в обществото ни.

Президентът акцентира, че с работата си наградените културни дейци творят и въодушевяват към творчество и дават морална мощ и вяра, че съзидателният разум и откривателският дух не могат да бъдат спрени от граници и от рецесии. По думите на президента създателите възраждат смисъла на изкуството като един хубав, филантроп благодетелен човешки модел на себеизразяване и на доближаване.

Проф. доктор Елена Кутева-Тъпкова е дълготраен шеф на Държавния фолклорен отбор „ Филип Кутев ". Нейният професионален път е отдаден на проучването, осъвременяването, популяризирането и одобряването на националната ни фолклорна музикална традиция.

Мая Вапцарова е одобрен създател в голям брой сфери. Тя е режисьор, стихотворец, есеист и преводач. Автор е на голям брой документални и игрални филми, книги и публикации. Участник и е преподавател в интернационалните конференции, отдадени на българското културно завещание и българската лирика.

Татяна Сърбинска е прочут реализатор на българска национална музика и музикален възпитател. В началото на 90-те се открива в Съединени американски щати, където разпространява българското музикално изкуство и просвета. Преподава в влиятелни университети, изнася концерти, основава и управлява три обединения, които интерпретират българската музика.

Симеон Идакиев е български публицист и странник, създател на голям брой изявления и книги и над 400 кино лентата, въодушевени от обиколките му в над 120 страни на всички континенти. Идакиев е продуцент и водещ на известната географска графа „ Атлас " на Българската национална телевизия.

Христо Димитров е основател и продуцент на Национален фолклорен отбор „ Българе ". Той е бележит хореограф, режисьор, държавник и създател на огромни фолклорни концерти. Активно работи за съхраняването на историческата памет, на българския фолклор и обичаи и предаването им на идващите генерации.

Ваня Грашкина-Минчева е измежду създателите на Българската библиотечно-информационна асоциация и неин ръководител от 2002 до 2011 година под нейното управление са осъществени редици значими планове за устойчивото развиване на библиотечния бранш в страната.

От името на наградените слово произнесе Елена Кутева-Тъпкова. Тя благодари за оказаната чест и за високата оценка на напъните и труда им. „ Мисля, че нашите старания способстват и за съществуването на страната ни, на България, тъй като в една страна, в която няма обучение, просвета, изкуство - т.е. няма нематериалност, е обречена на крах ", съобщи Елена Кутева-Тъпкова. Тя изрази вяра, че дружно с останалите удостоени с държавни оценки, в действителност са съдействали и поставили „ по едно малко зрънце в духовността на България и духовността изобщо ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР