Връчването на третия мандат на Има такъв народ говори за

...
Връчването на третия мандат на Има такъв народ говори за
Коментари Харесай

Рая Назарян: Изборите вече са факт, какви ще са резултатите – предстои да видим

Връчването на третия мандат на „ ИТН ” приказва за различен ход на президента Румен Радев. Има Такъв Народ авансово оповестиха, че ще върнат мандата, в случай че бъде даден на тях. От договаряния в никакъв случай не сме се въздържали, дори сме ги инициирали. Водехме такива близо месец. 

 

Това разгласи Рая Назарян от ГЕРБ в ефира на Българска национална телевизия.

„ Преди 9 месеца, когато стигнахме до заключението, че юни месец трябваше да подпишем декларация, с цел да има кабинет, в името на България отстъпихме и дадохме с втория мандат първо те да имат министър-председател и да образуват държавно управление. Ние имахме един-единствен министър – Мария Габриел. Ротацията трябваше да бъде безпроблемен ход и тя щеше да се случи, в случай че не бяха почнали едни „ предпреговорни ” събития ”, безапелационна е тя.

По думите ѝ взаимното ръководство с ПП-ДБ е поради постоянното ръководство на България: „ Трябваше да се откри излаз от политическата рецесия. Още в записа май 2023 година чухме техните проекти, имали сме едно мислено. Когато започнаха събитията по ротацията, установихме, че нямат държавническо мислене и отговорност, в противен случай – техният проект си е в деяние. ”

„ Изборите към този момент са факт, какви ще са резултатите – следва да забележим. След това ще се вършат разбори какво и с кого може да се образува. Споразумението с ПП-ДБ е добра основа за едно бъдещо ръководство ”, счита Назарян.

Тя не счита, че Движение за права и свободи са имали присъединяване в договарянията.

„ Нямаме терзания по нито една промяна. Не може спор за следствената загадка и службите да са залог за бъдещето на страната. Сериозно ли е да кажем 30 април да е дата за службите и това да е залог за бъдещето на България? Споразумението е политически акт, заложени са задачите и ограниченията на ръководството, и промените ги има вътре. ”

На въпрос за какво се провалиха договарянията, Назарян съобщи: „ Цялата последователност на събитията е обществена. Нарушаване на ангажиментите. Ротацията трябваше да е единствено сред премиера и вицепремиера. Първо се появи желанието Николай Денков да е външен министър, тъй като му се пътува. После се изпрати меморандума на Габриел, без да е известена – още в него е загатнато желанието да се върви на избори. ”

„ Когато споделяме отговорността за властта, обикновено е Габриел да желае министри, с които да работи. Когато гласувахме оставката по неотложност, министрите ги нямаше в зала. Не можеше да се организира спор, да им се зададат въпроси. Ние им знаем оценките, те не са задоволително положителни. За Габриел има 99% успеваемост в Министерство на външните работи, останалите министерства са под 50% успеваемост ”, разгласи тя.

Тя акцентира, че е преценка на Радев и ЦИК дали ще има избори 2 в 1.

„ Не се опасяваме от нов политически план. Сигурна съм, че ще бъдем първа политическа мощ с ослепителен резултат. Колкото повече политически съперници с положителни хрумвания има, толкоз по-равностойно ще е и хората ще имат избор ”, счита тя.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР