Връчването на Нобелова награда за мир на китайския дисидент Лю

...
Връчването на Нобелова награда за мир на китайския дисидент Лю
Коментари Харесай

Тръм и Меркел тъжат за смъртта на Лю Сяобо, а Пекин се наежи

Връчването на Нобелова премия за мир на китайския отстъпник Лю Сяобо беше " осквернение ". Това съобщи Пекин, изправяйки се против публичните рецензии за гибелта на деятеля, прецизира БГНЕС.

Говорителят на външното министерство Генг Шуан сподели, че Китай стачкува против " избрани страни " за интервенция в своя " правосъден суверенитет ".

" Даването на премията на подобен човек опонира на задачите й. Това е осквернение ", сподели той на брифинг.

По-рано китайските управляващи отхвърлиха обвиняванията, че носят „ огромна отговорност “ за преждевременната гибел на нобеловия лауреат за мир Лю Саобо, който умря след битка с рака до момента в който излежава присъда в китайски затвор.

Обвиненията пристигнаха от ръководителя на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен.

Според Пекин Лю Сяобо е получил безусловно съответно лекуване.

Американският президент Доналд Тръмп разгласи, че е надълбоко тъжен от гибелта на Сяобо, а немският канцлер Ангела Меркел изрази съболезнованията си за деятеля, наричайки го „ храбър войник “ за човешки права. От своя страна комисарят за човешки права на Организация на обединените нации Зеид Раад ал-Хюсеин съобщи, че Лю е бил „ същинското олицетворение “ на демократичните полезности. „ Движението за човешки права в Китай и по света загуби един кардинален бранител, който отдаде живота си на отбраната и насърчаването на човешките права “, сподели той в изказване.

Ал-Хюсеин също по този начин похвали и вдовицата на нобеловия лауреат, която към момента е под домакински арест в Китай. Комисарят прикани Пекин да даде на Лю Ся „ свободата да се движи и да ѝ разреши да пътува в чужбина, в случай че желае “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР