Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и

...
Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и
Коментари Харесай

Хаджигенов: Връчването на мандата е нелегитимно, защото Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер

Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и незначително. То би трябвало да бъде осъществено още веднъж при съблюдаване на Конституцията и другите правила, тъй като Слави Трифонов няма право да предлага претендент за министър председател. Това написа в персоналния си Facebook профил юрист Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме ".

Не познавам господин Пламен Николов, ми се стори приветлив, доброжелателен, общителен човек, който би желал да се хареса на повече хора, а не да влиза в борба. Е, да, правилно, че му липсва главното за министър председател – политическото водачество и визионерство, политическия, а даже и просто публичен опит, а даже и най-малко общата политическа просвета, написа Хаджигенов.

Ясно е, че не може политик да не знае кои са страните по Преспанския контракт в разгара на рецесията и публичния интерес към Македония. По-смущаващото е неналичието на какъвто и да било опит в отбрана на публични дела, на правила, на позиции. Смешен бе опитът му за изплъзване, сравнявайки своите „ борби “ с тези на министър Василев..., добави юристът.

Ето и целият текст на обявата:

ВРЪЧВАНЕТО НА МАНДАТА НА 30 ЮЛИ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО, НЕЛЕГИТИМНО И НИЩОЖНО
Търговско отделение ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗВЪРШЕНО ОТНОВО ПРИ СПАЗВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ДРУГИТЕ НОРМИ
Защото Слави Трифонов няма право да предлага претендент за министър председател
Не познавам господин Пламен Николов, от представянето му в Панорама ми се стори приветлив, доброжелателен, общителен човек, който би желал да се хареса на повече хора, а не да влиза в борба. Е, да, правилно, че му липсва главното за министър председател – политическото водачество и визионерство, политическия, а даже и просто публичен опит, а даже и най-малко общата политическа просвета. Ясно е, че не може политик да не знае кои са страните по Преспанския контракт в разгара на рецесията и публичния интерес към Македония. По-смущаващото е неналичието на какъвто и да било опит в отбрана на публични дела, на правила, на позиции. Смешен бе опитът му за изплъзване, сравнявайки своите „ борби “ с тези на министър Василев...
Така че, евентуално, индивидът може да има бъдеще като управител, а за какво не и в науката, само че към този момент не е посочил никакви данни за политик и общественик.
Впрочем, с съображение в многочислени мнения бе маркирано, че той не е „ бизнесмен с доста богат интернационален опит “, а управител на доста ниско равнище. Смущава и претенцията за хуманитарист и академик, който, обаче, няма никакви изяви в тези области. И тъй наречените, и така нататък
Както и да е, даже и да не е подобаваща кандидатурата, щом (ако) тя е препоръчана по съответния парламентарен ред, ще следва гласоподаване в Kародното заседание.
Но дали бе спазена Конституцията при посочването на претендента и връчването на мандата?
Въпросът е:
Има ли право Слави Трифонов да предлага претендент за министър председател?
Струва ми се, че отговорът е категоричен – не, няма право.
Ясно е, че Има Такъв Народ има най-голямата парламентарна група и според чл.99, ал.1 на Конституцията, Президентът връчва на излъчено от нея лице първия мандат. Но КОЕ Е ЛИЦЕТО, имащо право да получи мандата? Мисля, че Конституцията е ясна – това не е лице, несъмнено от Председателя на съответната партия (в случая Ст.Т.), нито от управителния и орган (Националния съвет). Това е лице, „ посочено от най-голямата по бройка парламентарна група “ (Конституцията, чл.99).
Посочен ли е Пламен Николов от Парламентарната група на Има Такъв Народ? Изглежда, че отговорът е: „ НЕ “.
Изводът – връчването на мандат за министър председател на Николов евентуално е нелегитимно, защото е в несъгласие с Конституцията. Няма данни Парламентарната група Има Такъв Народ да е гласувала господин Николов да получи мандат за сформиране на държавно управление, представители на Има Такъв Народ не знаят за такова гласоподаване.
Може би въпреки всичко партията-победител да има право и да е определила претендента по съответния ред? Ако го е направил господин Трифонов с най-близките си хора (т.нар.Изпълнително бро), това би бил незабележим акт, защото ще е в нарушаване Устава на партията (а Уставът е законно приета „ конституция “ на всяка партия). Съгласно Устава, Националният съвет „ утвърждава претендентите за обществени и изборни длъжности по предложение на общинските събрания “ – а Народно събрание на Има Такъв Народ също не е бил свикван тези дни (в Народно събрание членуват над 100 човека).
Но, както посочихме нагоре, даже и законно решение на Политическа партия Има Такъв Народ не е задоволително, в случай че няма решение на парламентарната група.
Изводът е явен – мандатът е връчен непозволено. Тук, явно, има пропуск и на Президента Радев и неговата администрация.
Какво следва тогава? Имаме забавен парламентарен проблем. Струва ми се, че мандатът би трябвало да се върне и да се връчи още веднъж на разположение, излъчено законно от съответния орган. Този орган (Парламентарната група) може да дефинира отново Пламен Николов, но може и друго лице. Става малко комично, но като недоглеждат....
Впрочем, по-добре комично, в сравнение с трагикомично. За последеното ме насочва общественото заявление на господин Николов в ПАНОРАМА – в отговор на въпроса за какво и дали е податлив да остави такава висока мениджърска позиция, той отговори: „..- Аз съм към момента единствено претендент за позицията министър председател на страната...(тоест, за какво ме питате в този момент, не зная, рано е да Ви отговоря всъщност?!)... От друга страна, в случай че се наложи и се гласоподава от Народното събрание този кабинет, тогава към този момент ще взема съответното решение по какъв начин да продължа оттук насетне... “. Моля?? Значи господин Николов „ ще вземе съответното решение “ СЛЕД като Народното събрание го избере за министър-председател? Ами в случай че съответното решение не е предстоящото (оставям компанията си), а е другото – „ Ами оставам във компанията си, не ща да съм министър председател? “? Щом занапред ще се взема решение, значи за него има най-малко две варианти (да остави едното или да остави другото). Но всички ние не възприемаме по този начин нещата – кой виновен човек не е наясно, че решението би трябвало ВЕЧЕ ДА Е ВЗЕТО и претендентът за министър-председател може да даде единствено един отговор на водещия ПАНОРАМА – „ Разбира се, че оставям компанията си, тъй като държаввата е доста по-важна! “
Смях...
Николай Близнаков
Юрист, екс-депутат от В Н С
съавтор на Конституцията
-- -- -- -- -- -- -- --- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
Конституция, член 99, алинея (1): Президентът...... разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление.
Из Устава на Политическа партия Има Такъв Народ:
Чл.17, 4/ Изпълнителният съвет обобщава и предлага за одобряване от Националния
съвет претендентите за обществени и изборни длъжности по предложение на
общинските събрания.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР