Връчването на една от най-старите и най-престижните културни награди в

...
Връчването на една от най-старите и най-престижните културни награди в
Коментари Харесай

Защо тази година може и да няма Нобелов лауреат по литература

Връчването на една от най-старите и най-престижните културни награди в света - Нобеловата за литература - може да бъде анулирано тази година поради дълбоката рецесия, в която изпаднаха уредниците, написа Би Би Си. Тя бе предизвикана от сексскандал, който докара до оставките на проф. Сара Даниус - управлявала Шведската литературна академия, която дефинира носителя на Нобеловата премия, и на още трима от 18-членното жури.
 Сексскандал обезглави Шведската академия, присъждаща Нобеловата премия за литература  Прецедент: Трима от Нобеловата комисия за литература подадоха оставки
Скандалът избухна, когато брачният партньор на един от някогашните членове на Нобеловата комисия за литература - Катарина Фростенсон, бе упрекнат от 18 дами в полова корист. Последваха остри рецензии към Академията за метода, по който е провела следствието против фотографа Жан-Клод Арно.

Днес Шведската академия би трябвало да реши дали тази година ще бъде връчена Нобелова премия за литература или не. Някои от членовете ѝ считат, че тя не е в положение да продължи про.

Скандалът

Миналия ноември, въодушевени от придвижването #MeToo, 18 дами насочат обвинявания в полово посягане против Арно. Твърди се, че някои от случаите са се случили на територията на парцели, принадлежащи на Академията.

Той отхвърля всички обвинявания.

Организацията гласоподава предложение за премахване на брачната половинка му от Академията - поетесата и писателка Катарина Фростенсон, само че то е подкрепено единствено от тримата членове на комисията, които я напущат.

Това, дружно с обвиняванията в спор на ползи и приключването на имената на номинирани, разделя организацията и предизвика вълна от оставки. Сред тях са тези на Фростенсон и на ръководещата академията проф. Сара Даниус.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР