Врачанското село Мало Пещене, в което живеят 17 души, днес

...
Врачанското село Мало Пещене, в което живеят 17 души, днес
Коментари Харесай

Село със 17 жители провежда референдум заради проект за добив на минерал

Врачанското село Мало Пещене, в което живеят 17 души, през днешния ден организира референдум дали да се позволи добивът на минерала глауконит в землището му, заяви БНР.

Въпросът е: " Да бъде ли предоставена концесия за рандеман на глауконитови пясъчници от находище в землището на село Мало Пещене? "

Освен 17.те непрекъснати поданици в референдума имат право да вземат участие и други 22-ма, които са регистрирани в селото по сегашен адрес.

" Ние знаехме, че се вършат някакви изследвания, само че не знаехме, че ще бъде с толкоз доста прахоляк и толкоз доста замърсяване на естествената среда и откогато прочетохме плана, хората схванаха, че ще бъде унищожено селото ни, а както виждате, в този момент тук на всички места е зеленина и е един от минимум нечистите региони. Въобще нямаме никаква индустрия ние тук ", разяснява пред радиото кметският наместник Иван Стоянов.

Проектът за концесия планува добиването на глауконит по открит прийом от находище, което е с повърхност 600 декара. То се намира на 300 метра от последните къщи в Мало Пещене.

Глауконитовата суровина е известна като " зелена земя " поради присъщия си цвят. Тя съставлява покрит с глина минерал с високо наличие на калий, натрий, фосфор и други детайли, като характерното е, че те се намират в доста елементарно извлекаема форма. Това я прави доста скъпа промишлена суровина най-много за производството на лесни за асимилиране торове, само че също и за омекотяване и ликвидиране на води, като натурален пигмент за производството на зелени бои, в птицевъдството и т.н.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР