Врачанският торов завод Химко отново се продава. Този път заради

...
Врачанският торов завод Химко отново се продава. Този път заради
Коментари Харесай

Химко отново се продава заради дълг и двойно по-скъпо

Врачанският торов цех " Химко " още веднъж се продава. Този път поради задължения на купилото го преди три години сдружение към Инвестбанк и на цена двойно по-висока от постигнатата в предходния търг, заяви вестник " Капитал " във вторник.

През юни 2016 година след два провалени търга, довели до събаряне на цената, химическата мощ бе продадена от синдика на банкрутиралото дружество за малко над 11.7 млн. лева на основаната за задачата " Метахим Импекс ". В нея акционери са Иван Жиров, чийто бизнес е с вторични първични материали, и сдружението " Фертекс България " на кредитния милионер Георги Пиримов, някогашен началник на банкрутиралата Частна земеделска и капиталова банка през 90-те години на предишния век. Сделката бе финансирана със заем от " Инвестбанк " за 9 млн. евро като остатъкът от парите трябваше да бъде употребен за оборотни средства за развиването на предприятието. Малко след договорката Жиров сподели пред Mediapool, че проектите са високотехнологични компании да заменят остарелите мощности на торовия цех. Имаше даже изказвания, че непознати компании за произвеждане на автомобилни елементи имали интерес.

Единственото, което обаче се случи в завода, бе нарязване на съоръжение за 4 млн. лева за скрап. В началото на 2017 година като акционер в " Метахим Импекс " влезе Камелия Кулева като представител на " Инвестбанк " след просрочена от притежателя вноска по заема за 300 хиляди евро. В момента като Жиров държи 32% от " Метахим Импекс ", " Фертекс България " – 33%, а и Кулева – 35%, написа " Капитал ".

Сега излиза наяве, че предприятието се продава от " Инвестбанк " поради необслужвания заем. Началната цена, за която се оферират над 700 дка земя, здания и машини в обособени търгове, е 23.8 млн. лева Евентуални предложения се одобряват до края на работния ден на 2 декември.

По данни от Търговския указател през август тази година банката е пристъпила към осъществяване на залог, като претенциите ѝ са за общо 9.8 млн. евро, в това число лихви. Самият заем е с падеж в края юни 2019 година и явно не е бил изплатен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР