Врачанският театър навърши 80 години, напомниха културтрегери. На 27 август

...
Врачанският театър навърши 80 години, напомниха културтрегери. На 27 август
Коментари Харесай

Врачанският театър стана на 80 години

Врачанският спектакъл навърши 80 години, подсетиха културтрегери. На 27 август 1938 година регионалният спектакъл, образуван като пътуващ дава първото си зрелище на "Тайна ". Тържественото разкриване на първия сценичен сезон на Врачански регионален спектакъл става на 9 октомври 1938 година на сцената на остарелия салон на читалище "Развитие " във Враца с "Пристанала ".
На 20 януари 1941 година е открита новата постройка на читалище "Развитие " по план на архитектите Василев и Цолов. За времето си е най-модерната читалищна постройка в Северозападна България. Салонът е с близо 600 седящи места. Така врачанскит регионален спектакъл се снабдява със своя непрекъсната база. През този сезон театърът за първи път в своята история сервира на своите най-малки фенове и детска пиеса.
Подготовката за сезон 1948 - 1949 година театъра стартира като Врачански национален спектакъл. Своите достижения театъра разкрива с присъединяване си на Първия обзор на актуалната българка драма в София /5 юни - 2 юли 1952 г./
На 9 октомври 1963 година храмът на Мелпомена празнува своята четвъртвековна активност, която е обвързвана с имената на Стефан Кортенски, Иван П.Георгиев, Ради Тамамджиев, Георги Фратев, Димитър Панов, Георги Крънзов, Недялчо Чернев, доктор Правда Атанасова и редица други огромни български актьори, със съдействието на Кръстю Сарафов, Иван Димов, Стефан Сърчаджиев, Кръстю Мирски, Константин Кисимов и други, с помощта оказана от Николай Фол и Орлин Василев. За 25 години театъра е изнесъл към 7200 представления на към 150 пиеси гледани от над 2,5 милиона фенове. През този сезон за първи път в страната на сцената на Врачанския национален спектакъл е показана историческата драма "Деспот Добротица " от Н.Фол.
Врачанският национален спектакъл открива сезона 1965-1966 година преименуван, като Врачански трагичен спектакъл.
През втората половина на 60-те и началото на 70-те години Врачански трагичен спектакъл навлиза в интервал на креативна зрялост и се постанова като един от културните институти в Северозападна България.
В началото на 1968 година в сутеренния салон на читалище "Развитие " е основан камерен спектакъл със 144 места, който намира трайно място в културния живот на Враца и по тази причина тя става център за показване на достиженията на "малките " театрални форми от 1977 година до през днешния ден.
От юни 1978 година театъра се придвижва в новооткритата постройка Дворец на културата.От 2000 година Драматичен спектакъл и Държавен куклен спектакъл са обединени като Драматично - куклен спектакъл Враца.
Драматично - куклен спектакъл Враца разполага със лична театрална постройка, с огромен салон с 748 места, камерна зала с 100 места, куклена зала с 80 места и балетна зала с 70 места.
Вероятно поради деня на народен печал поради нещастието в Своге, честванията са отсрочени за по-късна дата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР