Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда на двама подсъдими

...
Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда на двама подсъдими
Коментари Харесай

Осъдиха условно сляп и умствено изостанал заради убития софиянец в Косталево

Врачанският областен съд през днешния ден произнесе неоправдателна присъда на двама подсъдими – Х. П. и Е. П.. Двамата, които са татко и наследник, са приети за отговорни в това, че на 21 май 2022 година в жилищна постройка в Косталево, при изискванията на без значение съпричинителство, по несъобразителност са предизвикали гибелта на Е. С. от София в резултат на съзнателно нанесена междинна телесна щета, осъществена посредством нанасяне на удари в региона на главата.



Делото мина в едно съвещание, като по искане на двамата подсъдими и тяхната отбрана се организира по реда на съкратеното правосъдно разследване – глава 27, член 371 т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс. Подсъдимите Х. П. и Е. П. признаха напълно своята виновност и обстоятелствата и събитията, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласиха да не се събират нови доказателства. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да понижи наложеното наказване с една трета. Всички участници в правосъдния развой желаеха в пледоариите си условно наказване за двамата подсъдими, като се има поради здравословното им положение - единият от тях е със 100 % слепота, а другият е с умствена назадничавост. Наложеното наказване от съда, след редукцията, на Х. П. е две години „ отнемане от независимост “, а на Е. П. е една година и четири месеца „ отнемане от независимост “, като осъществяването на наказванията за двамата е отсрочено за период от три години. Подсъдимият Х. П. ще би трябвало да заплати на двамата синове и внучката на Е. С. обезщетение от 25 000 лева за породени им от действието неимуществени вреди. Другият обвиняем – Е. П. – е наказан да заплати на същите трима потърпевши обезщетение за нанесени неимуществени вреди от действието в размер на 10 000 лв.. Двамата подсъдими ще би трябвало да заплатят и направените разноски в досъдебното произвеждане.
Мотивите към присъдата ще бъдат направени в законоустановения период.
Присъдата на Врачанския областен съд не е дефинитивна и може да се апелира и стачкува в 15-дневен период пред Софийския апелативен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР