Врачанският окръжен съд днес остави без уважение молбата на обвиняемия

...
Врачанският окръжен съд днес остави без уважение молбата на обвиняемия
Коментари Харесай

Жестокият убиец от Гложене поиска по-лека мярка, окръжният съд във Враца го отряза

Врачанският областен съд през днешния ден остави без почитание молбата на обвинения Григор Георгиев от село Гложене да му бъде избрана по-лека мярка от наложената му сега “задържане под стража”.
Той е упрекнат в това, че на 8 против 9 юли 2019 година е умъртвил чрез нанасянето на голям брой удари с нож по тялото живеещата с него на фамилни начала Д. С. Убийството е станало след зародил спор сред подсъдимия и жертвата.
Производството по делото бе извършено посредством видеоконферентна връзка, като подсъдимият не беше извеждан от ареста. В молбата си до съда той е направил искане за изменение на мярката му за неотклонение от "задържане под стража " в по-лека такава, като се твърди влошено здравословно и фамилно положение. В правосъдно съвещание молбата бе доказана от обвинения и от неговия длъжностен бранител. Прокурорът по делото изрази мнение, че молбата е неоснователна, защото и все още съществува обоснованото съмнение, че обвиненият е причинител на закононарушението, за което е притеглен. От друга страна не е отпаднала и заплахата той да извърши закононарушение.
“От събрания по делото доказателствен материал е видно, че молителят е притеглен в качеството на обвинен за тежко съзнателно закононарушение, за което се планува наказване "лишаване от независимост " за период от 15 до 20 години, "доживотен затвор " или "доживотен затвор без подмяна ". Съобразявайки придвижването на делото, следва да се означи, че до актуалният миг обвиненият е арестуван под стража по размер за неотклонение на фаза досъдебно произвеждане 8 месеца и 22 дни и затова, не е изминал оптималният очакван в наредбата на член 63, алинея 4, прочие 2 от Наказателно-процесуален кодекс период за задържане. На второ място, следва да се означи, че и все още е налично обоснованото съмнение по отношение на авторството на действието, в което той е упрекнат. Няма смяна в доказателствения материал по делото, която да навежда на противоположния извод. В обясненията си обвиненият в детайли, разумно, детайлно и безпротиворечиво е описал фактологията преди, по време и след действието, както и механизма на убийството. Неговите пояснения намират цялостна поддръжка в показанията на очевидците. Съпричастността му към действието се открива и от направените съдебно-медицински експертизи. На последващо място, въпреки той да е с непрекъснат адрес и да не съществува заплаха от укриване, то в това време съдът приема че има съществуване на заплаха Г. Г. да извърши закононарушение, защото събраните доказателства са в тенденция, обуславяща високата социална заплаха на деянието” – се споделя в претекстовете на съда.
Определението на Окръжен съд – Враца може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен период от през днешния ден пред Апелативен съд – София.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР