Врачанският окръжен съд днес даде ход на съдебното следствие по

...
Врачанският окръжен съд днес даде ход на съдебното следствие по
Коментари Харесай

Врачанският окръжен съд даде ход на делото за жестокото убийство във Върбица

Врачанският областен съд през днешния ден даде ход на правосъдното разследване по наказателно от общ темперамент дело за ликвидиране в село Върбица, по което обвиняем е Илия Илиев.
Той е упрекнат, че на 30 против 31.08.2018 година посредством нанасяне на удари по главата и тялото, съзнателно е предизвикал гибелта на живеещата с него на фамилни начала Зина Тошкова на 31 години, като действието е осъществено по изключително непосилен за жертвата метод и с особена свирепост.
Бившият пандизчия Илиев живеел на фамилни начала със Зина Тошкова в дома му във циганската махала на врачанското село Върбица и малолетния й наследник. От взаимното общуване двамата имали щерка, родена през 2017 година
Още при започване на взаимния им живот Илиев почнал да упражнява физическо принуждение по отношение на дамата и детето й, заради което тя няколко пъти го напускала и оставала при майка си в пазарджишкото село Говедаре. Пострадалата се оплаквала за издевателството от страна на мъжа й на кмета на селото. Имало и сигнали от съседи за кавги в дома им.
През август 2018 година Зина се обадила на сестра си, като съобщила, че с щерка ѝ са в болница във Враца. На идващия ден дамата пристигнала в село Говедаре на автостоп, с цел да се срещне със сестрите си и майка си. Близките ѝ обърнали внимание на занемарения ѝ външен тип, като тя им споделила за физическия и душевен тормоз, на който била подложена от мъжа си.
Късно през нощта потърпевшата Тошкова се обадила на номер на национална телефонна линия за деца, с цел да беседва с дежурния чиновник към отдел „ Закрила на детето “ във Враца. Споделила за влошените взаимоотношения с Илия, като декларирала, че не желае да се връща в дома му в село Върбица. Жената поискала подпомагане за сина си, който останал с мъжа ѝ.
На 20 август 2018 година обществените чиновници, със съдействието на служителите на реда и с кмета на село Върбица, посетили дома на Илиев. Хигиената в дома била доста неприятна, нямало никаква храна, а момчето ядяло изсъхнал самун. Детето било взето и настанено в приемно семейство.
Същата вечер Зина с нейните близки се срещнали с Илия на жп гарата във Враца, където посред им зародил скандал. Наложила се интервенция на органите на реда и всичките били отведени в районното полицейско ръководство на града. След снемане на пояснения те били освободени и дружно се прибрали в селото с автомобил.
Зина останала в дома на мъжа си с желание, откакто уреди въпроса с преместването на сина ѝ, да отиде да живее с двете деца в село Говедаре.
През нощта на 30 август 2018 година, след следващ скандал в дома им, Илиев нанесъл побой на Зина. На сутринта се обадил на вуйна си с молба да пристигна на помощ, тъй като жена му била паднала неприятно. Жената се отзовала, като заварила потърпевшата да лежи върху легло, неподвижна, без да реагира. Настояла Илия да извика спешна помощ и си тръгнала.
На пристигналия медицински екип на мъжът обяснил, че намерил жена си паднала в двора и я е внесъл вътре. Пояснил, че тя евентуално е получила „ спазъм заради епилепсия “. На потърпевшата била сложена инжекция диазепам.
По време на прегледа Илиев се държал доста умерено и фелдшерът не се усъмнил в обясненията му за положението на потърпевшата. След прегледа той отказал превозването й до незабавното поделение за осъществяване на проучвания и скенер под предлог, че няма кой да се грижи за детето.
По-късно Илиев направил друго повикване за незабавна помощна на телефон 112. Лекарският екип установил коматозно положение на Зина с аритмично непринудено дишане и сърдечна активност. Жената била откарана във врачанската блоница, където по-късно умряла.
От заключението на съдебномедицинската експертиза е видно, че повода за гибелта на Тошкова е съчетана контузия – закрита черепно-мозъчна, гръдна (счупване на пет ребра), коремна, довела до положение несъвместимо с живота.
В правосъдната зала бяха изслушани и признати съдебно-психиатрична и две съдебно-медицински експертизи и бе изработен разпит на трима специалисти и на явилите се в този ден 11 очевидци. Пред петчленния състав на съда подсъдимият съобщи, че не се признава за отговорен.
Наказанието за това закононарушение, съгласно Наказателния кодекс, е от 15 до 20 години „ отнемане от независимост “, пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна.
По искане на прокурора и след мнение на страните, делото бе отсрочено за 7 юли, когато ще бъдат изслушани още едно експерт и трима очевидци. Очаква се тогава да бъде постановена и присъда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР