Врачанският митрополит Григорий отслужи днес панихида в памет на стотиците

...
Врачанският митрополит Григорий отслужи днес панихида в памет на стотиците
Коментари Харесай

52 години от потопа в Згориград – най-голямото индустриално бедствие у нас

Врачанският митрополит Григорий отслужи през днешния ден панихида в памет на стотиците жертви от най-голямото индустриално злополучие у нас – наводнението във врачанското село Згoриград, съобщи.

На 1-и май 1966-а година стената на хвостохранилището към мина “Плакалница” във Врачанския балкан се скъсва. 500 000 кубически метра отпадни води се изливат по поречието на река Лева и отнасят стотици хора, които се връщат от първомайска манифестация. Разрушени са домове, здания и инфраструктура.

Образува се приливна вълна, преди нея въздушна, които събарят и заливат всичко по пътя си в село Згориград и в квартали на Враца:
“Беше доста ужасно. Много висока стена вървеше. От самата мощ падаха къщите. Орехи огромни падаха. Бяхме на високо. Един човек се беше хванал за един орех. Бяха едни писъци. Три нощи и дни не се спеше”, спомни си свидетел на бедствието преди 52 години.

Властите тогава афишират 118 починали, само че с данните за безследно изчезналите излиза наяве, че жертвите са над 500. Паметта им беше почетена с панихида в храма в село Згориград. Врачанският митрополит Григорий: “Отправяме своята молитва за починалите освен това злополучие. Нека старателно помолим Бога отсега нататък да избавя от всевъзможни такива беди”.

Във Врачанския музей през днешния ден беше открита и фотоизложба, която свидетелства за мащабите на трагичното събитие.


Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР