Впродължение на удивителните 11 дни и 25 минути 17-годишният Ранди

...
Впродължение на удивителните 11 дни и 25 минути 17-годишният Ранди
Коментари Харесай

Колко време можем да издържим без сън?

Впродължение на удивителните 11 дни и 25 минути 17-годишният Ранди Гарднър не е спал за план на гимназиален теоретичен панаир в Калифорния през 1963 година, поставяйки международния връх за най-дългото оставане безсънен.

Съобщава се, че и други хора са счупили този връх - Робърт Макдоналд е изкарал 18 дни и съвсем 22 часа без сън през 1986 година - само че никой не е бил следен толкоз деликатно или от доктор, както Гарднър.

Световните върхове на Гинес към този момент не отразяват това постижение; през 1997 година те стопираха да одобряват нови оферти заради " присъщи рискове, свързани с лишаването от сън ".

How long can you go without sleep?
— Sarita Limola (@LimolaSarita)
Но какви са тези рискове? Какво се случва с хората, които изпитват продължителна липса на сън?

Сънят е нужен за изпълнителните, прочувствените и телесните функционалности, а незадоволителният сън може да увеличи риска от няколко здравословни положения, в това число диабет, сърдечни болести, затлъстяване и меланхолия, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите.

Експертите споделят, че хората се нуждаят от непрекъснати 6 до 8 часа на денонощие. Но не е извънредно хората, изключително студентите, да изкарат цяла нощ и да останат будни 24 часа.

На този стадий на отнемане от сън може да бъде предизвикателство да се направи разлика сред сън и бодрост. Когато някой стартира да изкарва 24 часа без сън, мозъчната му интензивност към този момент демонстрира сигнали, че е на границата на сън-будност, макар че наподобява, че е жизнен.

Това се назовава нарушение на съня или микросън. Хората, които се отхвърлят от часове сън, наподобяват будни, само че мозъкът им несъзнателно изпада в нещо като необикновен сън, който може да включва шпации на нехайство или халюцинации.

Трудно е да се повярва, че някой може да остане безсънен повече от 24 часа без тези епизоди. Но какъв брой тъкмо време хората могат да изкарат без сън и времевата линия на страничните резултати, които се развиват, може да бъде мъчно да се дефинира. Хроничното отнемане от сън, когато човек не спи за нескончаем интервал от време, е толкоз опустошително, че е неетично да се изследва при хора. Дори е употребен като форма на психическо мъчение.

Въпреки че продължителното отнемане от сън не може да бъде изследвано, има данни за хора с рядкото наследствено заболяване, наречено съдбовно фамилно бодърствуване. Тези пациенти имат генетична разновидност, която предизвиква струпване на необикновен протеин в мозъка и прогресивно понижава съня. Здравето им стартира да се утежнява и в последна сметка умират, тъй като анормалният протеин се натрупва и поврежда мозъчните им кафези. Разстройството убива множеството пациенти приблизително в границите на 18 месеца.

При животни изследване от 1989 година върху плъхове демонстрира, че те могат да устоят без сън единствено сред 11 и 32 дни, преди този момент да ги убие.

And what can happen to your body if you stay awake way past your bedtime?
— How It Works (@HowItWorksmag)
Проучване върху хора от 2019 година, оповестено в Nature and Science of Sleep, открива, че вниманието и бдителността на участниците са релативно естествени до 16 часа след отнемане от сън. Но след 16 часа техните пропуски във вниманието се покачват доста и са още по-лоши за участниците с хронично бодърствуване.

Проучване от 2000 година пък откри, че оставането безсънен в продължение на 24 часа понижава координацията око-ръка наедно със наличието на алкохол в кръвта от 0,1%.

Ефектите от лишаването от сън за 24 часа включват понижено време за реакция, неразбираем диалект, нарушено взимане на решения, понижена памет и внимание, нервност, нарушено зрение, слух и съгласуваност око-ръка и трептене .

На 36-ия час без сън хора може да имат нараснали възпалителни маркери в кръвта си и даже да развият хормонален дисбаланс и занимателен метаболизъм, оповестява Кливландска клиника. Има малко проучвания за това какво се случва след 72 часа, само че хората могат да станат тревожни, депресирани, да халюцинират и да имат проблеми с изпълнителната функционалност.

Cool stuff
— John Inkognito (@Comed_scien315)
Изследване на лекари в Съединени американски щати сподели, че нарушеният сън усилва бърнаута и медицинските неточности. Работещите на смени също са изложени на висок риск от следствията от влошения сън, защото са склонни да имат недоспиване, те не постоянно са в положение да спят едновременно и постоянно би трябвало да спят, когато е ярко, което опонира на естествения сън на хората.

И е извънредно значимо да знаете, че не можете просто да компенсирате неналичието на сън на следващия ден или през уикенда. Лишаването от сън е кумулативно, тъй че тези, които не спят, имат нещо като „ дълг “ към съня. И за всеки изгубен час са нужни цели осем часа сън, с цел да се възвърне.

Ограничаването на съня е рисковано и заради друга причина: макар че въздействието върху вниманието може да бъде съществено, вие сами може да не го забележите. Точно както някой, който е под въздействието на алкохол и счита, че е в положение да кара.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР