Вписват навъртяните километри в стикера за ГТП Ремонтите на автомобилите,

...
Вписват навъртяните километри в стикера за ГТП Ремонтите на автомобилите,
Коментари Харесай

Ремонтът на колата пред блока става незаконен

Вписват навъртяните километри в стикера за ГТП

Ремонтите на колите, с изключение на дребните, ще бъдат неразрешени след приемането на новия Закон за пътните транспортни средства. Така към този момент промяната на маслото по тротоарите, замяна на ходова част и спирачки от " другари " или нерегистрирани сервизи ще бъдат противозаконни, стана ясно по време на кръгла маса, на която беше разискван новия нормативен акт, написа в. " Монитор ". Пред изданието зам.-министърът на превоза Ангел Попов разяснява, че концепцията не е да се забранят дребните поправки, записани в упътванията на всеки един автомобил, като промяна на крушки и други. " Говорим за нерегламентираните поправки, които заплашват сигурността и екологията ", счита Попов. Част от неправителствените организации не считат, че транспортното министерство и по-точно Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (ИААА) ще успее да управлява сервизната активност. Между 15 и 17 хиляди сервиза работят у нас законно, по данни на министерството, само че от браншът считат, че броят им е двойно повече, а цифрата на незаконните към момента не е ясна. За да управляват ремонтите по колите от бившето ДАИ са подготвени да назначат в допълнение личен състав на работа, които по сигнали на жители, както и на легалните сервизи да вършат инспекция, разяснява по време на срещата Дамян Войновски, основен секретар на ИА " Автомобилна администрация ".

Както " Монитор " към този момент писа, посредством новият закон се цели да бъде регламентирана работата на сервизите, те ще минат на регистрационен режим към ИААА, а в спомагателна разпоредба ще написа на какво би трябвало да отговорят – подготовка на чиновниците им, съоръжение и други Проблемът е, че работилниците сега се записват само по Търговския закон, разяснява притежателят на сервиз от Стара Загора Красимир Петров. По думите му в този момент се прави инспекция единствено на записаните търговци, само че не и на тези, които работят по гаражи незаконно. От браншът считат и че задачата на закона е по-скоро събиране на повече налози, в сравнение с действителни ограничения и попитаха коя е дефиницията на постоянен сервиз. " Въртим, сучем и всичко се върти към сервизите, които не си заплащат налозите ", възропта един от присъстващите. Войновски отвърна, че фискът е значим и инспекциите се вършат дружно с данъчни инспектори, като добави, че единствено от последната акция на ИААА и Национална агенция за приходите в пунктовете за механически прегледи, са открити 19 млн. лв. неплатени данъци. " Но по-скоро концепцията е отбрана на правата потребителите, качеството на поправки и сигурността ", сподели още той.

По думите на Татяна Груева, изп.дир. на Асоциация на автомобилните производители, регламентацията на автосервизите е закъсняла и би трябвало да се подчертава върху квалификацията на чиновниците в сервизите, както и произхода на авточастите, които се влагат при ремонтите. Сред обсъжданите тематики бяха регистрите, които ще проработят след приемането на новия закон.

Един от тях е за сервизите с информация за мястото им на работа, чиновниците им, както и квалификацията. Ще се надгради регистъра за техническите прегледи, което ще докара до основаването на електронен паспорт на колите. Отделно ще има регистрационен режим при продажбата на нови или втора ръка авточасти. Според администрацията сумата за създаване на новите регистри ще е нула, а съгласно браншът от тях може да се генерират даже средства

Пред " Монитор " зам.-министърът Попов разяснява още, че се готви нова смяна, която да ограничи измамите с превъртането на километражи от търговците. Освен в електронния указател на колите се обмисля вид да бъдат забележими километрите и на стикера за механически обзор.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР