Впечатляващо маскираните предсерийни автомобили подсказват с QR код за собствената си уебстраница

...
Впечатляващо маскираните предсерийни
автомобили подсказват с QR код за
собствената си уебстраница
Коментари Харесай

Първото BMW Серия 2 Гран Купе: финални тестове в необичаен дизайн

Впечатляващо маскираните предсерийни автомобили подсказват с QR код за собствената си уебстраница с първоначална информация за новия модел.

Първото BMW Серия 2 Гран Купе преминава през финалната права на настройките си и се трансформира в реклама на самото себе си при тестовите карания към Мюнхен. Тестовите екземпляри на новото купе с четири порти в премиум компактния сегмент с изключение на с яркото, многоцветно маскировъчно покритие се отличават и с по един огромен QR код на предните порти. Той води непосредствено към страницата www.bmw.com/2-series-gran-coupe, на която още преди световната премиера през ноември 2019 година на Los Angeles Auto Show може да бъде намерена информация за екстравагантната и новаторска автомобилна идея. Въвеждането на BMW Серия 2 Гран Купе по пазарите на целия свят започва през пролетта на 2020 година.

Елегантен и деен на пътя достъп до премиум компактния сегмент

BMW вкарва в премиум компактния сегмент концепцията на купе с четири порти, която вече реализира огромни триумфи и в по-високите автомобилни класове. Първото BMW Серия 2 Гран Купе комбинира нови акценти по повод на индивидуалността, естетиката и емоционалността с новаторско управление и съгласуваност, висока склонност за всекидневието, както и изключителна динамика на ръководството. Екстравагантната опция на класическия седан е основана на модерната архитектура на BMW с предно задвижване и споделя множество технологични разработки с представеното наскоро BMW Серия 1. Също като премиум компактния модел и BMW Серия 2 Гран Купе поставя стандарти по повод на динамиката на ръководството и пъргавината с модерното си окачване и иновативните контролиращи системи.

Иновативен надзор на сцеплението с технология ARB

Използвана е да вземем за пример и познатата от BMW i3s (среден разход на електрическа енергия: 14,6 – 14 кВтч/100 км, CO2 излъчвания (комбинирани): 0 г/км) технология ARB (actuator contiguous wheel slip limitation), при която датчикът за превъртане е разположен непосредствено в ръководещия блок на мотора вместо в ръководещия блок на системата за надзор на стабилността DSC (Динамичен надзор на стабилността). Без дълги ходове на сигнала данните се провеждат три пъти по-бързо, а осезаемият от лидера надзор на сцеплението работи дори до 10 пъти по-бързо. В композиция със също серийния BMW Performance Control този иновативен надзор на сцеплението осигурява непосредствено осезаемо и интензивно преживяване при шофиране както с предно задвижване, по този начин и с интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive при BMW M235i xDrive (среден разход на гориво: 7,1 – 6,7 л/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 162 – 153 г/км). Този спортен върхов модел се задвижва от най-мощния четирицилиндров мотор на BMW Group с 225 кВт (306 к.с.) и серийно се оборудва с новоразработен машинален Torsen блокаж на предния диференциал, който придава на автомобила още по-динамичен темперамент.

Екстровертни линии и най-модерна свързаност

Освен спортно-елегантни и екстровертни линии първото BMW Серия 2 Гран Купе предлага и най-модерна съгласуваност и много място в интериора. С това то разполага с идеалните предпоставки да вдъхнови нови, насочени към дизайна целеви групи за типичната за марката радост от шофирането. BMW Серия 2 Гран Купе ще се предлага по целия свят и е атрактивно обогатяване на гамата от модели най-много за пазарите с висок афинитет на клиентите към триобемните каросерии.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР