Впечатляващият срив на акциите, който започна преди по-малко от три

...
Впечатляващият срив на акциите, който започна преди по-малко от три
Коментари Харесай

Какво се случва, когато пазарите навлязат в мечи пазар?

Впечатляващият срив на акциите, който стартира преди по-малко от три седмици, завлече скъпите бумаги в така наречен мечи пазар. Колапсът, основан от несигурността към епидемията, постави завършек на бичия пазар на акциите, който в Съединените американски щати стартира преди повече от десетилетие. След редица обилни загуби, всички съществени щатски показатели поевтиняха с над 20 % от скорошните им върхове.

AP събира най-популярните въпроси и отговорите им по отношение на мечите пазари и рецесията и какво значат те за вложителите.

По какво се разграничава мечия пазар от корекцията?

Корекция е термин на пазарите за показател, да вземем за пример S&P 500 и Dow Jones Industrial Average, или даже за обособена акция, която е изгубила 10 % или повече от цената си от неотдавнашен връх. Мечи пазар се назовава обстановка, в която загубите доближат 20 % или повече за нескончаем интервал от време.

Корекциите са постоянно срещано събитие по време на бичи пазари и се считат за естествени, и даже за здравословни. Те разрешават на пазарите да се очистят от пренадуване на цените на акциите след огромен риск и дават късмет на вложителите да купят акции на по-ниски цени.

Основните щатски показатели навлязоха в мечи пазар този месец поради страховете от въздействието на ковид върху международната стопанска система и облагата на фирмите. Ценовата война сред Саудитска Арабия и Русия при петрола накара анализаторите да предвиждат още по-ниска облага за енергийните компании. Това сътвори още повече разпродажби.

В четвъртък S&P 500 изтри нови 9,5% и общо 26,7% от достигнатия на 19 февруари връх. Dow претърпя най-лошия си ден от 1987 година, падайки с 10% за ден и с общо 28,3% от върха на 12 февруари. Nasdaq падна с 9,4% за ден и с общо 26,6% от 19 февруари.

Кога беше последният мечи пазар?

Последният мечи пазар за S&P 500 стартира на 9 октомври 2007 година и продължи до 9 март 2009 година Индексът загуби 56,8% в този 17-месечен интервал.

Колко дълго не престават те и какви са загубите?

Средно, мечите пазари не престават по 14 месеца в интервала след Втората международна война. Корекциите приблизително не престават пет месеца. S&P 500 пада приблизително с 33% по време на мечите пазари. Най-големият спад бе през интервала 2007-09.

Историята демонстрира, че колкото по-бързо показателят влезе в мечи пазар, толкоз по-кратък е той. Исторически, на акциите им лишава 270 дни, с цел да изпаднат в мечи пазар.

Как да разберем, че корекцията или мечият пазар са завършили?

Обикновено, вложителите гледат за 20% растеж от дъното и резистентен подобен за 6-месечен интервал. Средно, бичите пазари не престават 4,5 година, само че последният за S&P 500 продължи съвсем 11 година

Най-краткият мечи пазар за S&P 500 бе през 1990 година Той продължи съвсем три месеца, падайки с 20% през този интервал. Най-дългият бе 61 месец и завърши през март 1942 година Тогава показателят загуби 60%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР