Впечатляващи астрономически явления ще бъдат наблюдавани през 2019 г., според

...
Впечатляващи астрономически явления ще бъдат наблюдавани през 2019 г., според
Коментари Харесай

Впечатляващи астрономически явления тази година

Впечатляващи астрономически феномени ще бъдат следени през 2019 година, съгласно уеб страниците weather.com и gizmodo.com.

Още през днешния ден, сондата на НАСА – „ Нови хоризонти “ слага през днешния ден връх, като ще прелети и снима галактическия обект Ултима Туле зад планетата джудже Плутон. Ултима Туле е в пояса на Койпер - светиня от образуването на планетите в Слънчевата система. Това е най-отдалеченият обект в космоса, проучен от индивида.

През 2019 година феновете на небесните спектакли ще станат очевидци на едно цялостно слънчево затъмнение, три частични слънчеви затъмнения, три суперлуни - на 21 януари, 19 февруари и 21 март, цялостно и отчасти лунно затъмнение, както и прекосяване на Меркурий пред Слънцето. Явлението е измежду едвам 14-те сходни за 21-ви век и няма да бъде следено до 2039 година

Преминаването на Меркурий пред слънчевия диск ще продължи 5 часа и 29 минути и ще се вижда от елементи от Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Близкия Изток.

Редкият театър, който ще поднесат Меркурий и Слънцето, ще може да се гледа на 11 ноември.

Единственото цялостно слънчево затъмнение през 2019 година на 2 юли ще може да се следи от елементи от Аржентина, Чили и южните елементи на Тихия океан.

Поклонниците на слънчевите затъмнения в Северна Америка, които станаха очевидци на сходен театър през 2017 година, ще би трябвало да почакат няколко години - до 2024 година, с цел да го следят още веднъж.

Други две частични слънчеви затъмнения, първото от които на 6 януари, и пръстеновидно слънчево затъмнение на 26 декември, също участват в календара на астрономическите феномени за 2019 година

Спектаклите с " присъединяване " на Луната са цялостно лунно затъмнение на 21 януари, очевидно над Атлантическия океан, Северна и Южна Америка, и отчасти лунно затъмнение на 16 юли, което ще може да се следи от Африка, Европа, Южна Азия и Австралия.
Измежду трите суперлуни за 2019 година най-ярка и едра ще наподобява тази на 19 февруари, когато естественият ни сателит ще се намира най-близо до Земята.

Най-добрите дни за наблюдаване на планети ще бъдат 6 януари (Венера), 27 февруари (Меркурий), 10 юни (Юпитер), 9 юли (Сатурн), 14 юли (Плутон), 10 септември (Нептун), 28 октомври (Уран).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР