Впечатляващ факт е, че мъжете в Япония са на четвърто

...
Впечатляващ факт е, че мъжете в Япония са на четвърто
Коментари Харесай

Време за четене: ключът към дълголетието в японската философия на икигай

Впечатляващ факт е, че мъжете в Япония са на четвърто място по дългоденствие в света съгласно проучванията, до момента в който дамите са даже на второ. Но може би това не би трябвало да ни учудва, в случай че японското схващане за икигай е толкоз вкоренено в културата и метода на мислене, че е неотделима част от всекидневния им живот и всяко деяние – от най-голямото до най-незначителното. В професионалния триумф, в персоналните връзки, в заниманията, които японците култивират в изумителни елементи.

В края на предишния век датско проучване разкрива, че гените обуславят единствено към 10% от това какъв брой дълго ще живеем. Останалите 90% зависят от метода ни на живот. Така се ражда и концепцията за Сините зони – места в света с рекордно висока междинна дълготрайност на живота. Да изследваме от близко навиците и практиките на тези места, би означавало да намерим най-близкото допустимо нещо до формула за дълъг живот.

Една от тези точки е Окинава в Япония, чието население се радва на най-голяма дълготрайност на живота от всички останали зони. Когато учените беседват с локалните поданици в опит да схванат повода, една дума се появява непрестанно: икигай (от „ ики “ – да пребивавам, и „ гай “ – причина) .

Но какво е икигай ? Според 100 и две годишен занаятчия по карате, това е да поддържа уменията си в бойните изкуства. Стогодишен риболовец към момента продължава да излиза три пъти седмично за риба, с цел да изхранва фамилията си. За една 100 и две годишна жена икигай е да прегръща мъничката си пра-пра-правнучка. Как обаче можем ние да открием личното си чувство за икигай и по какъв начин да го използваме за по-дълъг и по-щастлив живот?

 книга Ciela

В „ Малка книга за икигай “ японецът Кен Моги ни води на вдъхновяваща разходка из предишното и сегашното на Япония, измежду жителите на Страната на изгряващото слънце, техните обичаи, наслади и скърби – всичко, което образува техния неповторим мироглед. Икигай е изпълним и е наличен за всеки от нас, напоен с тържествуване от разнообразието на живота. Ако следваме стълбовете му, разказани от Моги , до края на книгата към този момент ще сме съумели да намерим това, което ще ни кара да се будим, подготвени за провокациите на всеки идващ ден.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР