„Впечатлен съм от добрата подготовка на военнослужещите и от организацията

...
„Впечатлен съм от добрата подготовка на военнослужещите и от организацията
Коментари Харесай

Участниците в тактическото учение на Сухопътните войски Родопи-2019 г. показаха високо ниво на подготовка

„ Впечатлен съм от положителната подготовка на военнослужещите и от организацията на обучение „ Родопи – 2019 година “ Това е първото обучение на 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски с толкоз съществено интернационално присъединяване “.

Това сподели шефът на Щаба на защитата генерал-майор Красимир Кънев през днешния ден, 12 септември, на медийния ден на тактическото обучение на Сухопътните войски „ Родопи - 2019 година “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата. Днес многонационалните роти под управлението на капитаните Златко Белев и Радван Сираков демонстрираха отлични качества по огнева и профилирана алпийска подготовка.

Участниците в „ Родопи - 2019 година “ получиха висока оценка за осъществяването на дилемите и от началника на Щаба на Сухопътните войски бригаден военачалник Николай Караиванов, който уточни, че подобен вид учения са доста добра опция за реализиране на синхрон в подготовката и отработването на поставените задания.

Действията на военнослужещите в деня за медии следиха също командирът на 6-а планинска пехотна бригада на Австрийската войска бригаден военачалник Йохан Гайсвинклер, командирът на 2-ра планинска бригада на Сухопътните войски на Румъния бригаден военачалник Кристиан Теглас, заместник-командирът на стрелкова бригада от Въоръжените сили на Република Полша полковник Рафал Ковалик и изпълняващият длъжността ръководител на Европейската самодейност за сливане и шерване в региона на военно-планинската подготовка полковник Матиас Ритц.

„ Моите алпийци вложиха в действителност доста старания, с цел да осъществят организацията на учението и аз съм признателен на целия персонален състав. Участниците от всички народи съумяха сполучливо и бързо да се сработят дружно “, означи командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров.

В тактическото обучение „ Родопи – 2019 година “ вземат участие близо 600 военнослужещи от България, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Центъра за проучване, създаване и рационализиране на качества на НАТО за водене на „ планинска война” в град Полче, Словения. Основната цел е повишение на взаимоотношението сред формированията и на оперативните качества при осъществяване на взаимни дейности в планинско-гориста околност. Учението се организира на два стадия: модулно образование от 9 до 16 септември и тактическо обучение от 17 до 20 септември 2019 година

По време на модулната подготовка се отработват задания по напредване и оцеляване в планински условия, разузнаване, тактически дейности при наблюдаване, скално катерене и разнообразни алпийски техники, пукотевица и целеуказване, устройване на наблюдателни постове, осъществяване на маньовър с формированията, предислоциране на сили с въздушен превоз (ветолети) и оказване на здравна помощ на потърпевш.

В рамките на полковото тактическо обучение военнослужещите от образувания Сухопътен съставен елемент ще отработват задания по заемане на защита и водене на отбранителни бойни дейности в планинско-гориста околност с акцент защита на планински проходи и дейности при десантиране. Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ учението е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден военачалник Валери Цолов. Директор на учението е полковник Мирослав Костадинов от отдел „ Операции” в командването на Сухопътните войски.

От юни 2015 година Република България е пълновръстен член на Европейската самодейност за сливане и шерване в региона на военно-планинската подготовка „ EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative “. Това участие дава опция българските военнослужещи да вземат участие във всички мероприятия, учения и срещи на експертно равнище. Учението „ Родопи – 2019 година “ се организира в осъществяване на създадения четиригодишен проект (2019 – 2022) за подготовка на планинските формирования от страните-участнички в самодейността.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР