Воюващите страни в Йемен трябва да подновят усилията за споразумение,

...
Воюващите страни в Йемен трябва да подновят усилията за споразумение,
Коментари Харесай

ООН призова за нови преговори в Йемен

Воюващите страни в Йемен би трябвало да възобновят напъните за съглашение, което да докара до преустановяване на опустошителния седемгодишен спор.

Това сподели във вторник специфичният делегат на страната на Организация на обединените нации Ханс Грундберг. Той направи изказването след несполучливите опити за възобновяване на съглашението за помирение в неделя, заяви " Ройтерс ".

Грундберг съобщи, че това е изключително сензитивен интервал от време в Йемен.

" Всеки дребен случай може да провокира нещо, което може да има опустошителни последствия. За благополучие не сме очевидци на военна ескалация и това към този момент е добре ", добави той.

Грундберг сподели късно в неделя, че ще продължи да упорства за разширено и разширено съглашение сред водената от Саудитска Арабия коалиция и групата Хути - и двете подложени на мощен интернационален напън да реализират съглашение.

Първоначалното двумесечно помирение беше контрактувано през април и възобновено два пъти макар недоволствата от двете страни по отношение на използването му в спор, който необятно се преглежда като прокси война сред Саудитска Арабия и Иран.

" Така че бих призовал всички страни да демонстрират въздържаност и да разрешат на полемиките, които продължаваме, да дадат плод и да измъкнат Йемен от насилието, на което сме очевидци през последните седем години ", сподели Грундберг.
 Йемен се приготвя за нови военни дейности
Йемен се приготвя за нови военни дейности

Въпреки че враждуващите страни в Йемен евентуално ще се спогодят за удължение на примирието

Той добави, че двете страни не са съумели да възобновят примирието, тъй като към момента са надалеч от последните оферти с посредничеството на Организация на обединените нации за погашение на заплати на държавни чиновници, увеличение на доставките на гориво, прибавяне на въздушни полети, отваряне на пътища и разширение на военната деескалация.

Конкретна спънка е механизъм за възнаграждение на държавните чиновници, който ще бъде от изгода за всички йеменци и ще облекчи влошаващото се икономическо състояние, добави той.

" Сложно е. Това е нещо, което е на масата и страните желаят позволение от дълъг интервал от време ", добави Грундберг.

Разширената договорка беше от решаващо значение за надграждане на напредъка, който достави повече доставки на гориво за първи път от години от основното пристанище на Червено море Ходейда, държано от хусите, и разреши обновяване на търговски въздушни полети за над 26 000 пасажери до и от летище Сана, добави Грундберг.

" Тук има прогрес и ние имаме опцията да се възползваме от този прогрес ", добави той.

Грундберг сподели, че цивилните и военните жертви са намалели, което е значима първа стъпка.

" Това не е малко достижение ", сподели той.

Специалният делегат на Организация на обединените нации сподели, че раздраната от война страна не би могла да си разреши продължение на унищожителен спор.
 Десетки починали и ранени в Йемен макар примирието
Десетки починали и ранени в Йемен макар примирието

Организация на обединените нации смята, че двумесечното помирение е за прегрупиране на силите

" Фактът, че това продължи седем години, е седем години прекалено много и тук ние достигнахме до опция с шестте месеца, които имаме зад тила си, да градим върху едно спокойно бъдеще ", добави Грундберг.

Припомняме, че примирието докара до доста понижаване на насилието в спор, който съгласно филантропични служащи и чиновници е умъртвил десетки хиляди, опустошил е стопанската система и е оставил милиони гладни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР