Воюващите лагери в Сирия от години вземат на прицел деца,

...
Воюващите лагери в Сирия от години вземат на прицел деца,
Коментари Харесай

ООН: Над 5 милиона деца са изселени заради конфликта в Сирия

Воюващите лагери в Сирия от години вземат на прицел деца, трансформирайки милиони малолетни в жертви, които са принудени да изоставен домовете си и не получават уместно обучение, обявиха правозащитни специалисти на Организация на обединените нации.

В отчет, който обгръща сирийския спор от 2011 година до момента, комисията на Организация на обединените нации за Сирия изброява разнообразни нарушавания по отношение на деца, в това число бомбардировки, обгазявания, изнасилвания и наложително рекрутиране на деца бойци, предадоха Българска телеграфна агенция и ДПА.

Според специалистите на Организация на обединените нации 2,6 милиона деца са разселени в границите на Сирия, а 2,5 милиона са бежанци в чужбина.

Организация на обединените нации: Хиляда мигранти са върнати в Либия за последните две седмици

"Към днешна дата над 2,1 милиона девойки и момчета в Сирия са престанали да посещават постоянно образователни занятия ", а десетки хиляди са пропуснали по няколко години обучение, съобщи комисията.

Проправителствените сили постоянно обстрелват учебни заведения. На 1 януари минимум осем цивилни бяха убити при ракетен обстрел на сирийските държавни сили по учебно заведение в Идлиб - последната провинция под контрола на джихадисти и бунтовници.
В отчета се акцентират и психическите контузии, от които страдат доста деца, претърпели набези, обсади, изтезания, държане в затвор и изселване. "Много момчета и девойки споделят, че страдат от тежки нарушавания на съня, изпитват неустановеност, усещат се изоставени, възмездие, фрустрация и боязън ", съобщи комисията, обобщавайки 5000 събеседвания със сирийски деца и възрастни.

От началото на декември към 350 000 сирийци, основно дами и деца, са изселени след възобновеното нахлуване на сирийските войски в провинция Идлиб с съветска поддръжка, и са потърсили леговище в региони при границата с Турция, заяви Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси, представена от Ройтерс.

В последния си отчет службата декларира, че филантропичната обстановка в Идлиб продължава да се утежнява вследствие на ескалиращите бойни дейности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР