Войските на мироопазващата мисия на ООН в Демократична република Конго

...
Войските на мироопазващата мисия на ООН в Демократична република Конго
Коментари Харесай

Миротворците на ООН се изтеглиха от ключова военна база в Конго


Войските на мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Демократична република Конго направиха стратегическо евакуиране от източната военна база Румангабо, отстъпвайки място в борбата против бунтовническата група М23, осведоми Ройтерс.

Войските на Организация на обединените нации поддържат конгоанските сили в борбата против М23, които започнаха нова атака през октомври и превзеха град Киванджа предходната събота, прекъсвайки месеците на релативно успокоение.

" Направихме стратегическо и тактическо евакуиране от Румангабо, след съвещания с нашите сътрудници, с цел да подготвим по-добре идващите стъпки дружно ", написаха от задачата на Организация на обединените нации в Twitter.

Загубата на огромната военна база е крах за Конго и спомагателен удар върху вероятностите за сигурност в засегнатия от спора изток.

Гома, столицата на провинция Северно Киву в Конго, е дейно откъсната от горната половина на провинцията след завладяването на Киванджа. П овече от 90 000 души са напуснали домовете си от подновяването на боевете на 20 октомври , съгласно Организация на обединените нации.

Падането му е още едно оскърбление за Киншаса. Но също по този начин още веднъж повдига съществени въпроси за това по какъв начин един извънредно дребен протест може да направи това самичък, сподели Джейсън Стърнс, създател на Congo Studies Group, проучвателен институт в Ню Йорк Университет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР