Войниците и бронетранспортьорите, които бяха разположени край правителствените сгради и

...
Войниците и бронетранспортьорите, които бяха разположени край правителствените сгради и
Коментари Харесай

Войниците напуснаха улиците на зимбабвийската столица

Войниците и бронетранспортьорите, които бяха ситуирани край държавните здания и министерствата в зимбабвийската столица Хараре, се върнаха в казармите. Животът в града се връща към нормалния си ход след оставката на Робърт Мугабе и встъпването в служба на новия президент, съобщи сътрудник на ТАСС.

Обстановката по улиците е спокойна, магазините, пазарите и заведенията за хранене работят, към този момент нищо не попречва уличното придвижване. Обсъждането на политическата обстановка се премеси в печата и обществените мрежи. Особено коментирана е речта на новия президент Емерсън Мнангагва, в която той даде обещание да обезпечи икономическо възобновяване на страната и равни благоприятни условия за всички нейни жители. В центъра на вниманието е и въпросът за вероятно правосъдно гонене против арестуваните от военните членове на държавното управление и на ръководещата партия Африкански народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт " (ЗАНУ-ПФ), както и разпределянето на постовете в новото държавно управление.

Съдът остави под стража до понеделник някогашния министър на финансите и икономическото развиване Игнейшъс Чомбо, на който са повдигнати обвинявания в корупция. В понеделник съдът ще разиска опцията да го освободи под гаранция. Министърът е упрекнат в разхищение на средства, възлизащи на общо 3,6 милиона $.

Под стража остава също лидерът на младежкото крило на ЗАНУ-ПФ Кудзи Чипангу. Чомбо и Чипангу бяха част от група, оформила се към брачната половинка на някогашния президент Мугабе - Грейс, наречена Г40 (Generation 40) и представляваща по-младото потомство в партията. Редица нейни членове бяха арестувани от военните и полицията по обвинявания в злоупотреби по време на събитията преди оставката на Мугабе на 21 ноември, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР