Войници-самоубийци са вдигнали огромни облаци от радиоактивен прах, като са

...
Войници-самоубийци са вдигнали огромни облаци от радиоактивен прах, като са
Коментари Харесай

Войници-самоубийци вдигнали облаци радиоактивен прах в Чернобил

Войници- " самоубийци " са вдигнали големи облаци от радиоактивен прахуляк, като са минали с танкове и друга техника в най-тежко засегнатия от повредата район. Става въпрос за " Червената гора ", предава Скай нюз.

По думите на двама служащи, поискали да останат анонимни, бойците не са носели никаква антирадиационна екипировка, като евентуално момчетата са вдишали извънредно рисковия прахуляк. А това е чисто самоубийство, настояват чиновниците на централата.

„ Голяма колона от военни коли се е движила през гората в незнайна посока, като след нея останаха големи облаци прахуляк. Всички датчици за радиация в района сигнализираха за надвишени радиационни равнища ", допълват чиновниците.

" Червената гора " получи името си, когато дърветата станаха червени след детонацията в АЕЦ-а през 1986 година Централата е ситуирана на към 105 км. северно от столицата Киев.

След съветската инвазия в Украйна централата бе завладяна от съветски войски. Тогава Русия съобщи, че радиацията е в естествени равнища, без заплаха за здравето, и добави, че дейностите й са предотвратили вероятни „ нуклеарни провокации “ от украински националисти.

Един от чиновниците сподели, че съветските бойци, с които е приказвал, не знаят за историята на завода. " Когато ги попитаха дали знаят за злополуката от 1986 година, детонацията на четвъртия блок на Чернобилската централа, те нямаха визия. Нямаха визия в какво оборудване се намират ", сподели той.

Руските сили към този момент са напуснали град Славутич покрай Чернобил, където живеят множеството служащи в централата. Това заяви кметът на града и краткотрайно изпълняващият длъжността началник на АЕЦ-а в Чернобил./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР