Войници от Косовските сили за сигурност се присъединиха към части

...
Войници от Косовските сили за сигурност се присъединиха към части
Коментари Харесай

САЩ взеха под крилото си първата международна мисия на войници от Косово

Войници от Косовските сили за сигурност се причислиха към елементи на американската войска в мироопазваща задача в Кувейт. Това е първото присъединяване на Косово в интернационална задача от оповестяването на независимостта му през 2008 година, оповестява осведомителният уебсайт Екзит, на който се базира Българска телеграфна агенция.

Американското министерство на защитата заяви, че косовските бойци са пристигнали в Кувейт през днешния ден.

Косовското министерство на защитата приветства присъединяване в задачата, като акцентира, че тя ще увеличи способността на Косовските сили за сигурност да отбраняват страната си и ще заздрави съдействието с армията на Съединени американски щати.

Министерството означи, че в този момент Косово способства за интернационалния мир и сигурност.

Американският дипломат в Прищина Филип Коснет сподели, че изпращането на косовските бойци в задачата демонстрира готовността на Косово да поеме отговорност отвън своите граници и да способства за районната и световната сигурност.

Косовският парламент утвърди изпращането на бойци в задачата в Кувейт на 5 януари, а решението бе доказано и от президента на идващия ден.

Косовските сили за сигурност ще бъдат трансформирани в Косовска войска до 2028 година, съгласно промени в закона, признати от Народното събрание през 2018 година

Армиите на Съединени американски щати, Англия и Турция ще оказват помощ за тази промяна.

Косовските сили за сигурност имат 2747 дейни бойци, като желанието е броят им да се удвои, като в същото време бъде обезпечен авариен състав от 3000 души.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР