Войната в Украйна заплашва производството в една от най-големите житници

...
Войната в Украйна заплашва производството в една от най-големите житници
Коментари Харесай

Цените на храните в световен мащаб са по-високи от всякога. Ще се изправи ли светът пред хранителна криза?

Войната в Украйна заплашва производството в една от най-големите житници на света. Под опасност е производството на съществени основни зърнопроизводителни райони в Европа. Това може да значи единствено едно - още по-скъпи храни. Организацията на обединените народи предизвести, че международните разноски за храна могат да набъбнат с още 22%, написа Bloomberg.

По-високите разноски за доставка, растежът на цените на силата, рисковите метеорологични условия и дефицитът на работна ръка затрудняват производството. В същото време предлагането се свива. Войната в Украйна ще увеличи цените още повече и може да докара до хранителна рецесия.
 Глобална опасност за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света
Глобална опасност за цените на храните: Ударът по най-големия производител на слънчоглед в света

Най-лошият вид е да не се засади нищо този сезон

Цените на храните в международен мащаб са по-високи от всеки път съгласно показателя на Организация на обединените нации. Според данните на организацията 45 милиона души са на ръба на бедността. Цените на пшеницата доближи връх за всички времена в Чикаго. Царевицата и соята се търгуват на близо рекордни стойности.

Скъпи торове

Русия също е огромен снабдител на съществени торове за културите. Властите приканиха локалните производители на торове да понижат износа, което още повече ускори опасенията от дефицит на първични материали за производителите. Най-големият вносител на торове в света Бразилия към този момент има проблеми с доставките на торове. Руският президент Владимир Путин съобщи, че страната му ще доставя торове встрани, които имат " другарски връзки " с Русия, макар че първо би трябвало да подсигурява доставките на торове за вътрешния пазар.

Покачващите се цени на природния газ в Европа - основен фактор за производството на азотни торове, към този момент принуди някои уреди да понижат производството. Цената на горивото, употребявано от фермерите също нарастна. Още един стресов фактор са глобите против Русия, главен снабдител на сила. Съединени американски щати и Обединеното кралство не разрешиха вноса на съветски недопечен нефт и други петролни артикули.

Трудни доставки

Атаката на Русия попречва международните доставки на пшеница и растително масло - корабният трафик в района на Азовско море беше спрян.

За страните, които разчитат главно на доставки извън, не е елементарно да се оправят с растящите цени на селскостопанските пазари. Дори в Индонезия, която е най-големият експортьор на растителни масла в света, има напрежение: супермаркетите ограничиха закупуването на олио за до една опаковка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР