Войната в Украйна вече втора седмица е в центъра на

...
Войната в Украйна вече втора седмица е в центъра на
Коментари Харесай

Проф. Костадинов: Учебните планове по медицина на бедствените ситуации трябва да се актуализират

Войната в Украйна към този момент втора седмица е в центъра на публичното внимание по целия свят. Какви са провокациите, свързани със здравето при военни спорове, задоволително добре ли са готови медиците ни за реакция в такива условия – с тези въпроси се обърнахме към военния доктор проф. доктор Ростислав Костадинов от Катедрата по епидемиология и медицина на бедствените обстановки в МУ - Пловдив. Ето какво показа той особено за читателите на Zdrave.net.

Няколко са провокациите пред системите на опазване на здравето при един боен спор. От една страна имаме нараснал брой потърпевши от популацията като мечтани или косвени жертви на военните командири. Тези хора получават разнообразни по типа си увреждания - огнестрелни и взривни контузии, разнообразни степени изгаряния, травми, интоксикации.

Следва друга, не по-малко заплаха –

повишаващ се брой на огнища на биологично проваляне – разнообразни епидемиологични гърмежи и епидемии

Те се дължат на многочислени фактори, свързани с военните дейности – намаляване на самостоятелния и групов имунитет заради дефицита на задоволително храни (нарушено произвеждане и логистика), нарушен и стеснен достъп до санитарно-хигиенни материали, нарушавания в санитарно-хигиенните условия в театъра на военни дейности, насилствена евакуация и намиране на заслон в центрове за настаняване. В множеството случаи те одобряват по-голям брой нуждаещи се от техния потенциал, а това покачва гъстотата на хората на единица повърхност и улеснява предаването на контактните инфекции, като в това време снижава в допълнение санитарно-хигиенните условия.

Друга сериозна последица е

нарушаването на оказваната доболнична помощ на популацията

От една страна, то може да се дължи както на активизирането на медицинските лица за потребностите на здравното обезпечаване на военните дейности, по този начин и заради евакуацията на самите медици или страха и невъзможността на пациентите да доближат до доболничната помощ заради разрушена пътна или здравна инфраструктура – при непосредствено опустошение или при нарушено електроснабдяване и водоснабдяване на лекарските практики и медицинските центрове.

Силното усложнение в оказването на доболнична помощ се отразява и

върху равнищата на имунизация измежду популацията –

насъбраните данни от военните спорове в последните десетилетия потвърждават епидемии от болести, които са били предотвратими при съблюдаване на имунизационния календар.

Пряко опустошение, готовност на личния състав или засягане на транспортните коридори, затруднени или изчезнали доставки на лекарства, консумативи, нарушено електрозахранване, газозахранване и водозахранване – всички тези условия мощно лимитират успеваемостта и обсега на оказваната на популацията болнична помощ, която се лимитира в множеството от случаите до лекуването на незабавните положения.

Друга сериозна последица е

внезапното повишение броя на екзацербациите и смъртността от хронични болести

заради посочените усложнения в доболничната и болничната помощ, само че също по този начин и заради развиващия се недостиг на лекарствени препарати, заради затруднените произвеждане и логистика.

Не е за занемаряване и

нарасналият брой на психическите и психологични разстройства

заради мощното стресово влияние на използването на оръжия, разрушенията, жертвите, несигурността и страха за своя и на околните живот. Това се отнася и за ежедневните провокации за обезпечаване на храна, вода, артикули от първа нужда, само че също по този начин и от неизвестността за бъдещото развиване на обстановката.

Също по този начин не би трябвало да се не помни, че всички тези въздействия върху действието на диагностично-лечебното обезпечаване, както и усложненията в обезпечаването на достъпа до безвредни храна, вода, артикули от първа нужда и безвредна околна среда са фактори, които могат да провокират

утежняване на съществуващата в района епидемиологична конюнктура

преди началото на военните дейности. Така те могат да провокират по-бързото и навсякъде разпространяване на инфекциозния извършител.

Ще посоча и още едно значимо събитие – нуждата от провеждането на подробно скринингово здравно проучване на всеки един от бежанците, както и обезпечаването на профилактични и лечебни мероприятия за всеки един емигрант са фактори, които покачват условията към системите на опазване на здравето на приемащите ги страни. Това значи заделяне на спомагателни материали, финансови и човешки запаси. Осигуряването на бежанците изисква освен съществуване на квалифициран за първичния медицински триаж медицински личен състав, само че и преводачи, обществени служащи, психолози и педагози. На напред във времето се появяват и други проблеми въпроси с изключение на обезпечаването на физическото и психическото им здраве, а това изисква решаването на въпроси, свързани с правото им на свободно напредване, обучение и труд.

За да могат да дават отговор съответно на провокациите пред здравното обезпечаване на популацията при военни дейности, както и при други антропогенни и естествени бедствия, медицинските експерти се приготвят, като учат предмета „ Медицина на бедствените обстановки “. Преподавателите по специалността се надяваме, че променената конюнктура в последните години ще докара до актуализиране на образователните проекти, с което да се даде опция на студентите да бъдат по-добре готови за планирането, организирането и осъществяването на медицинските действия при бедствия, повреди и рецесии.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР