Войната в Украйна се пренесе на газовия фронт. По-високи цени

...
Войната в Украйна се пренесе на газовия фронт. По-високи цени
Коментари Харесай

Анализатори: Изходът от ситуацията с газа е в по-задълбоченото търсене на алтернативи

Войната в Украйна се придвижи на газовия фронт.

По-високи цени на природния газ в България, чакат специалистите след прекъсването на доставките на синьо гориво от Русия. Една от другите възможности пред страната ни е газ от Гърция, която към този момент съобщи подготвеност да доставя синьо гориво до България.

На по-висока цена, само че въпреки всичко страната ни може да получава нужните количества природен газ. Това разгласи някогашният министър на енергетиката и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев. Добра опция на този стадий за страната ни е Гърция.

"Ще се оправим, ние се намираме в подобен район, където има задоволително терминали. Цената ще бъде по-висока. Едната част ще бъде съветски газ, която гърците са си платили, и ще ни върнат с 30% надценка, а другата част ще е е полутечен газ, разтоварен до Ревитуса. Той обаче ще бъде платен от медиатори ", изясни депутатът от ГЕРБ, предава

Защо заплащанията на южната ни съседка са утвърдени, а нашите не. Отговорът уточни Добри Митев от Българската стопанска камара.

"Няма заплащане в рубли. Те заплащат във валута, в която са подписани договорите. Оттам се превалутира в рубли, просто съветската страна през банката ги получава в рубли, само че те са внасяни по типа на валута, каквото е записана в техните контракти ", разясни той.

Изходът от обстановката анализаторите виждат в по-задълбочено търсене на други възможности.

"Министърът на енергетиката да отиде и да контракти количества за България ", разяснява Делян Добрев.

"Защо при изискване че знаем, че няма да бъде осъществено заплащането по този метод, взели сме решение, очевидно, за какво Чирен за един месец е изпразнен още повече, а не е цялостен, както в Полша. Защо не е запазен потенциал като опция за "Булгаргаз ", а е запазен от една частна компания ", посочи Валентин Николов.

Какво ще е решението на държавното управление и къде ще бъдат ориентирани напъните за излаз от газовата рецесия, би трябвало да стане ясно на изключителното съвещание на Народното събрание в сряда на 4 май.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР