Войната в Украйна променя драматично общественото мнение на българите за

...
Войната в Украйна променя драматично общественото мнение на българите за
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": Войната в Украйна срина одобрението за Путин в България

Войната в Украйна трансформира трагично публичното мнение на българите за съветския президент и отношението им към Москва. За няколкото дни на военни дейности обичайно мощната в България полулярност на Путин се срутва на половина, до момента в който тази за украинския президент Володимир Зеленски пораства внезапно. Мнозинството българи също по този начин осъжда съветското навлизане в Украйна като голословно и поддържа единните европейски наказания против Москва. Това демонстрират резултатите от експресно национално представително изследване " Алфа Рисърч " взаимно с Българска национална телевизия, извършено по телефона на 28-ми февруари 2022 г измежду 500 души в страната.
Путин долу, Зеленски горе
Данните на организацията демонстрират, че в интервала 2020-2022 г болшинството от българите са имали позитивна оценка за съветския президент, а към една пета - негативна, до момента в който в този момент позитивните отзиви се срутват съвсем двойно, а негативните нарастват до съвсем 50%.

В същото време разломните дни изстрелват утвърждението на до неотдавна безусловно непознатия президент на Украйна Володимир Зеленски. Той печели благосклонностите на 40% от интервюираните, а 29% са с отрицателно мнение за него.
Реклама
Ескалираща експанзия, изгубените човешки животи и от двете страни, опасността за потребление на нуклеарно оръжие, са факторите, които прекатурват настройките на хората. Над три четвърти считат нахлуването на Русия в Украйна за безпричинно.

Безпрецедентното обединяване на европейските страни в налагането на единни наказания против Русия и помощ за Украйна се прави оценка като вярна политика от две трети от българските жители, сочат данните на организацията.
Мнозинството утвърждава промяната на военния министър
Повечето интервюирани утвърждават и поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на военния министър, поради изразяваните от него " персонални " позиции по външната политика на страната, в прорез с общата държавна политика. Малко над една трета не са съгласни със промяната на Стефан Янев. Доминиращото утвърждение за оставката на военния министър се дължи главно на обстоятелството, че в сериозната за света и България обстановка, когато Европа демонстрира цялостно единение, упованията на болшинството от жителите са и в българското държавно управление да няма разнобой , а ръководещите да работят единно и сплотено, споделят от " Алфа Рисърч ".
Реклама
Обществото си дава ясна сметка за тежките човешки, морални, стопански и обществени последици от разрушителна война, които ще се усещат все по-силно през идващите месеци, споделят от " Алфа Рисърч ". Не толкоз еднопосочни са обаче настройките за поемането на негативите от нея. Според данните съвсем половината българия са подготвени солидарно да споделят за известно време част от цената от наложените наказания. Над една трета обаче, главно хора с по-ограничени материални благоприятни условия, не са склонни, или не биха могли да платят по-високите цени.

И въпреки всичко пред всекидневната загуба на човешки живот и риск от нуклеарна злополука надвива разбирането, че единственият избавителен път е солидарността и решителното опълчване на войната.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Енергетика 3 Политика 1 Политика 2 Енергетика 3 Свят 1 Енергетика 2 Политика 3 Войната в Украйна Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР