Войната в Украйна предизвика шоково нарастване в цените на газа

...
Войната в Украйна предизвика шоково нарастване в цените на газа
Коментари Харесай

Най-голямото поскъпване на цените в Германия от 1949 насам

Войната в Украйна провокира шоково повишаване в цените на газа и петрола, на храните, електрическата енергия и редица потребителски артикули

Увеличението е най-голямото от десетилетия насам. И надали ще е кратковременно, написа

През март индустриалните цените в Германия са нарастнали по този начин мощно, както в никакъв случай от 1949 година насам. Потребителите неизбежно ще би трябвало да заплащат повече освен за горивата, а и за доста други неща.

След експлоадирането на войната в Украйна немските компании подвигат цените с рекордно движение. Производствените цени са се нараснали през март приблизително с 30,9 % спрямо март 2021 година.

По данни на Федералната статистическа работа това е най-големият ценови растеж от 1949 година насам. През февруари нарастването към момента е било 25,9 % „ Актуалните данни отразяват първите резултати от войната в Украйна “, установяват статистиците.

Лоши вести за потребителите

Новините несъмнено са неприятни за потребителите, които би трябвало да се настроят за трайно високи нараствания. Експертите считат, че търговията ще трансферира по-голямата част от нарасналите разноски върху крайните консуматори.

Производствените цени се считат за значим прелиминарен знак за развиването на потребителските цени. Те всекидневно не се натъкват на огромен медиен интерес, заради което постоянно ги дефинират и като „ скрита инфлация “. В момента инфлацията в Германия е 7,3 % – толкоз висока, колкото не е била от 1981 година насам.

Резки промени в цените на нафтата и земния газ

Основната причина за нарасналите индустриални цени е развиването в цените на горивата. През март енергийните цени са били с 84 % по-високи, в сравнение с година по-рано. Земният газ е бил с цели 145 % по-скъп, нафтата за отопление – със 131 %. Ако се пренебрегва растежът при горивата, нарастването на индустриалните цени е с 14 % за една година.

При питателните артикули нарастването е релативно умерено – 12,2 на 100 по отношение на март предходната година. Но пък цените на някои обособени артикули са нарастнали неимоверно.

Олиото и растителните масла

Особено доста са се нараснали цените на растителните масла – със 72,3 % за една година - единствено за месец олиото е поскъпнало с 25,6 %. А цените на маслото са се нараснали с 56 % по отношение на март предходната година. Телешкото месо е поскъпнало с 31,3 %, свинското – с 12 на 100.

Кафето пък е поскъпнало с 20,5 % - това е следващият растеж в цената на обичаната напитка на германците - през февруари нарастването към момента е възлизало единствено на 16,9 % спрямо предходната година.

Много артикули нарастват внезапно

В доста други сфери също се откроява доста нарастване на индустриалните цени, които с известно закъснение и в не толкоз огромна степен се чака да доведат и до растеж в цените на дребно. Така да вземем за пример индустриалните цени на мебелите през март са били с 9,4 на 100 по-високи, в сравнение с година по-рано. Поскъпването при климатиците, хладилниците и фризерите е от 23,1 на 100, при хартията и картона – от 45,3 %, при метала – с 39,7 %.

В селското стопанство повишаването също е съществено. Цените на торовете са се нараснали с 87,2 % по отношение на миналата година, а цените на фуража - с 45,7 на 100. В това отношение единствено в границите на месец войната в Украйна дава изключително огромно отражение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР