Войната в Украйна може да засегне сериозно националната ни сигурност,

...
Войната в Украйна може да засегне сериозно националната ни сигурност,
Коментари Харесай

Сигурността на България ще бъде застрашена, ако войната се разшири -

Войната в Украйна може да засегне съществено националната ни сигурност, в случай че се разшири южно от Одеса, в това число и Приднестровието, уточни военният министър Драгомир Заков и предизвести, че политическата класа в България е изправена пред сложен тест за държавност.

" Ако този тест не бъде издържан с отличен, ще имаме доста съществени проблеми в идващите сред 6 и 9 месеца ", каза Заков пред бТВ.

С ангажимента, че не е политическо лице министърът разгласи, че няма консенсус, който да е неосъществим. Така той разяснява рецесията в държавното управление, настъпила след напускането на " ИТН ". 

По думите  му България няма по какъв начин да помогне на Украйна с оръжие, тъй като " в някакъв тип е фронтова страна, въпреки че не се водят бойни дейности непосредствено на наша територия ". Страната ни има планове за това какво е необходимо на Българската войска " в обстановка, в която не знам какво би могло да се случи ". Затова България има потребност от оръжието си и в случай че се раздели с него, " какво ще остане за за страната ни ", посочи министърът.

Заков добави, че е изумен от констатациите на украинския дипломат у нас за наличностите на съответните оръжейни системи и муниции в нашата войска.

Освен това министърът уточни, че в случай че предоставим желаното въоръжение, ще са нужни от няколко месеца до 2 година, с цел да могат производителите да възстановят количествата за БА.

" Не споделям, че не би трябвало да помогнем на Украйна. Казвам, че сега няма по какъв начин да помогнем, защото българската войска ще има нужда от определени количества оръжие. Например сега би трябвало да създадем поръчка към български производители за производството на муниции и това ще отнеме 2-3 година най-малко да ги придобием. Имаме потребност от такива боеприпаси. Представете си, в случай че това, което има сега, го дадем. Ще стане наистина доста неприятно ", разяснява Заков.

Като образец той уточни изявлението своя словашки сътрудник, който на конференцията „ Глобсек “ е изразил неодобрение, че оръжието, предоставено на Украйна, ще бъде възстановено на страната му " някъде към 2027 година "

" Ако няма парламент, планът за F-16 Block 70 ще бъде рестартиран, само че въобще няма да е ясно каква ще е цената и ще има липса на изясненост по кое време въобще ще дойдат вторите 8 изтребителя ", уточни още Заков.

И подсети, че в първото тримесечие на 2025 година се чакат първите вече платени самолети. Очаква се в края на месеца Съединени американски щати да създадат оферта за изтребители F-16 втора употреба, само че тази договорка няма да се реализира, в случай че няма работещ парламент.

Колкото до ремонта на МиГ-29 Драгомир Заков изясни, че се водят договаряния с полската страна и става дума за закърпване на ситуацията да идването на F-16.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР