Войната в Украйна може да отслаби икономическия растеж в глобален

...
Войната в Украйна може да отслаби икономическия растеж в глобален
Коментари Харесай

ОИСР: Войната ще донесе дълбока рецесия в Русия и висока инфлация в Европа

Войната в Украйна може да отслаби икономическия напредък в световен мащаб с над 1% през първата година след нашествието, сочи отчет. Според Организацията за икономическо развиване (ОИСР) войната може да докара до " дълбока криза " в Русия, в случай че се продължи.

Според Организацията спорът може да увеличи цените в международен мащаб с към 2,5%. Разходите към този момент нарастват поради нарасналото търсене и на поради по-облекчените ограничения към пандемията, написа BBC.

Aко измененията в цените на суровините и финансовите пазари се задържат, потребителите ще усетят по-голям растеж на инфлацията.

Цените на петрола, газа, металите и химикалите скочиха на фона на терзанията по отношение на доставките от района. Русия и Украйна са едни от най-големите производители на първични материали в международен мащаб. Те създават една трета от международния експорт на пшеница, една пета от износа на газ и една десета от петрола. Произвеждат и никел и паладий.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда, че цените петрола ще останат по-високи с една трета, газа с 85% и пшеницата с 90%.

Освен Русия и Украйна организацията допуска, че най-големи последици от войната ще се усетят в Европа, която подвластна от двете враждуващи страни във връзка с доставките на сила, както и на храни.

Страните, " които граничат с Русия, или с Украйна ", биха усетили най-голямо влияние, като в същото време ще понесат тежестта на потоците от бежанци, счита организацията.

" Добре ориентирана фискална поддръжка би могла да понижи негативното влияние върху растежа ", споделя Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

" Паричната политика би трябвало да остане фокусирана върху обезпечаването на добре закотвени инфлационни упования ", се споделя в него.

Най-много ще пострадат обаче семействата и бизнеса, поради нескончаем интервал на повишаване на цените на главните артикули.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз приканва държавните управления да вземат ограничения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР