Войната в Украйна може би навлиза в нов етап, тъй

...
Войната в Украйна може би навлиза в нов етап, тъй
Коментари Харесай

Оръжията с голям обсег отварят вратата към нова фаза на войната в Украйна

Войната в Украйна може би навлиза в нов стадий, защото ракетните системи с огромен обхват, доставени от Съединени американски щати, прекъсват засиленото нахлуване на Русия в източната част на Донбас и отварят вратата за възможна контраатака, написа Bloomberg, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Повече от 150 дни след нашествието на президента Владимир Путин към момента не е ясно дали Украйна може да се възползва от " опцията ", която ръководителят на английската разследваща работа MI6 Ричард Мур съобщи предходната седмица, че се появява, имайки поради, че съветските сили " изчерпват силите си ". Но аргументите управлението в Киев да се опита да извърши по-мащабно нахлуване се усилват както на бойното поле, по този начин и отвън него. Сред тях са намаляващият брой на жертвите, неотдавнашното увеличение на оповестените от Русия териториални искания, нуждата от икономическо възобновяване в Украйна и световният спад, който може да окаже напън върху съюзническите държавни управления да прекратят войната.

В неделя Институтът за проучване на войната съобщи в ежедневния си отчет за сраженията, че украинската контраатака в южната част на Херсонска област може би към този момент е почнала. В отчета на вашингтонския мозъчен концерн се показва, че внезапното понижаване на съветските артилерийски обстрели на основния фронт в Донбас от 15 юли насам се дължи на така наречен мобилни системи за залпов огън HIMARS с обхват 80 км, които са поразили десетки оръжейни хранилища, снабдяващи съветската фронтова линия.

Украинските сили са развалили всички мостове, които свързват съветските сили в Херсон с техните снабдителни линии на източния бряг на огромната река Днепър. " Имаме забележителен капацитет за придвижване на нашите сили на фронта и за нанасяне на нови обилни загуби на окупаторите ", съобщи президентът Володимир Зеленски след среща с ръководителите на службите си за сигурност. Жертвите на Украйна на бойното поле са намалели до към 30 души дневно, спрямо високите стойности от 100-200 души дневно през май-юни, съобщи Зеленски в изявление за " Уолстрийт джърнъл ", оповестено в петък. Той още веднъж изключи опцията за преустановяване на огъня, което да остави Русия да управлява завзетите от нея територии.

Всичко това демонстрира, че войната навлиза в нова фаза, счита Филипс О'Брайън, професор по стратегически проучвания в университета " Сейнт Андрюс " в Шотландия. В първата съветските сили се пробваха и не съумяха да завладяват Киев в бързо разрастваща се интервенция. През втората те се изтеглиха на изток в опит да пробият път към успеха, употребявайки артилерия. " Ако намаляването на съветската огнева мощност в Донбас продължи, тогава на процедура този фронт е замразен и въпросът става - могат ли украинците да ги изтласкат назад? " сподели О'Брайън. В неделя Moscow Calling, съветски канал в Telegram, направи същия обзор на войната, като съобщи, че идването на HIMARS е сложило началото на трета фаза.

Несигурността обаче е огромна, в това число поради опцията съветските командири да възстановят линиите за доставяне отвън обсега на HIMARS или да засилват незадоволително ефикасните си военновъздушни сили, с цел да ги унищожат. Всяко от тези развития може да разреши на Русия да засилва интервенциите си и да затвори всеки ход на Украйна. Не е явен и потенциалът на украинските сили да си върнат съветските териториални придобивки, без преди този момент да си обезпечат още повече артилерия, бронирани машини и противовъздушни системи от съюзнически страни. Въпреки че от началото на нашествието на 24 февруари Киев е провел голям брой контраофанзиви, те са били в дребен мащаб. Неуспешно нахлуване може да коства на Украйна войски, които тя не може да си разреши да изгуби, както и да я изложи на ново нахлуване, счита европейски чиновник в региона на защитата.

Въпреки това Зеленски даде обещание предишния месец да си върне изгубените територии на юг, където съветската окупация до Херсон е отрязала достъпа на Украйна до морето и е осакатила индустриалното ѝ сърце по поречието на Днепър, като огромните градове и фабрики са на едвам 50 км от фронтовата линия. Миналата седмица външният министър на Русия Сергей Лавров добави още една причина за деяние, като съобщи, че Москва към този момент цели трайно да отдели Херсонската и Запорожската област от Украйна. Той ги оприличи на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република, които Москва призна за самостоятелни в навечерието на нашествието. Лавров се базира на по-нататъшните доставки на оръжия от съдружниците на Украйна, като съобщи, че по-дългият обхват на оръжията слага под опасност Донецк, Луганск и Русия.

Според осведомени Кремъл е наредил провеждането на референдуми за одобрение на анексирането на Херсон и Запорожие до 15 септември. По-голямата част от двете провинции са под съветска окупация и сходни гласувания биха били противозаконни. Въпреки това анексирането би повишило залозите за всяка контраатака, защото Кремъл би могъл да го показа като нахлуване против Русия. Украйна също по този начин е подложена на напън да покаже на поддръжниците си в Европа и Съединени американски щати, че може да отвърне на удара, преди те да навлязат в интервал на енергийни рецесии, инфлация и криза, породени частично от войната. " Честно казано, това ще бъде значимо увещание за останалата част от Европа, че украинците могат да завоюват тази акция ", сподели Мур от MI6 в рядка обществена изява на форума за сигурност в Аспен, " тъй като ни следва много тежка зима ".

Основният проблем е, че до момента в който Украйна получава все по-модерни оръжия, с които да се бие, Русия би трябвало да премине към все по-стари танкове, оръдия и ракети, съобщи източник, непосредствен до съветското министерство на защитата, който помоли да не бъде разпознат. Игор Гиркин, националист с 410 000 почитатели в Тelegram, който остро подлага на критика съветското военно управление поради дезорганизираност и неефективност в акцията против Украйна, съобщи в неотдавнашна обява, че има " див " дефицит на хора на фронта, а моралът е неприятен и бойците отхвърлят да се бият. Той дефинира неотдавнашния прогрес на съветските сили в Украйна като " сходен на скоростта на костенурка ". " Нямаме с какво да нападаме в дълбочина ", споделя Гиркин, който е съветски жител и изигра значима роля в завладяването на Крим от Русия през 2014 година, а седмици по-късно стана първият пълководец на подкрепяните от Русия сепаратистки сили в Донбас. Гиркин е съден задочно в Нидерландия, упрекнат в ликвидиране във връзка със свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии през 2014 година над Източна Украйна, при което починаха всички 298 души на борда. Той не признава правосъдния развой.

Според неназовани източници, украинската контраофанзива на Херсон може да успее най-малко в кратковременен проект, защото разполага с повече войски в район, където съветските сили са относително слаби и са с тил към река Днепър. В края на краищата обаче " това въпреки всичко ще бъде борба сред две артилерии, а това значи, че това, от което се нуждаем най-вече, е повече артилерия”, сподели Николай Белиесков, теоретичен помощник в Националния институт за стратегически проучвания - мозъчен концерн на украинското държавно управление. " Също по този начин става дума за подвижност, повече бронирани машини, повече противовъздушна защита за прикриване на тези движещи се формирования и сигурни връзки ", сподели Белясков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР