Войната в Украйна изправя автомобилната индустрия пред нови още по-големи

...
Войната в Украйна изправя автомобилната индустрия пред нови още по-големи
Коментари Харесай

Бойкотът на руските метали ще оскъпи значително новите автомобили

Войната в Украйна изправя автомобилната промишленост пред нови още по-големи проблеми. Цените на съществени метали, употребявани за производството на коли, се покачиха доста след нахлуването на Русия в Украйна. Поскъпване се следи при алуминия, паладия, никела – метали от основно значение за изработката на каросерията, катализаторите и батериите за електрически транспортни средства.

Въпреки че металите към момента не са обект на западните наказания, някои спедитори и снабдители на авточасти към този момент лимитират вноса на съветски артикули. Това оказва спомагателен напън върху автомобилните производители, които към този момент изпитваха компликации поради дефицита на чипове и по-високите цени на електрическата енергия.

И какво става оттук насетне?, попита Карлос Таварес, основен изпълнителен шеф на Stellantis - четвъртият по величина авто производител в света, когато приказва пред кореспонденти предходната седмица.

Първо, това, което се случва, е, че имаме ескалация на разноските, която идва от високите цени на първични материали и сила. Това ще окаже огромно влияние върху бизнеса “, сподели той.

И алуминият, и паладият доближиха рекордни равнища в понеделник, до момента в който никелът, който също се употребява за изработката на неръждаема стомана, мина цена от 100 хиляди $ за звук за първи път в историята във вторник.

Андреас Уелър, основен изпълнителен шеф на Aludyne, която създава елементи от алуминий и магнезий, отлени под налягане за автомобилните производители, споделя, че неговият европейски бизнес регистрира 60% растеж на цената на алуминия през последните четири месеца, както и по-високи сметки за сила.

С годишни продажби от 1.2 милиарда $ и скока на разноските в „ стотици милиони долари “, Уелър, чиято компания е основана в Саутфийлд, Мичиган, разяснява, че е бил заставен да изиска от клиентите да заплащат повече от към този момент контрактуваните цени.

Някои са по-разбиращи от други, само че ние не можем да оцелеем, в случай че не завишим цените “, споделя Уелър, който има четири леярни и един цех за обработка в Европа, пред Reuters.

Главният изпълнителен шеф на Stellantis Таварес счита, че автомобилните производители може да поемат глътка въздух, в случай че проблемите с дефицита на чипове се решат. Така може да се компенсира по-високата цена на металите и електрическата енергия, само че сходен излаз от спешната обстановка не се чака тази година.
Цените на новите коли ще скочат още повече
Потребителите към този момент заплащат сметката за дефицита на чипове, защото казусът повлия на производството, само че и изстреля цените на новите коли нагоре. Според консултантските компании LMC и J.D. Power, междинната цена на договорката за ново транспортно средство в Съединените щати е била 44 460 $ през февруари, което е с 18.5% повече по отношение на същия месец на 2021 година

Германските концерни като Volkswagen и BMW към този момент са наранени от съветската инвазия в Украйна, защото тя принуди производителите на кабелни снопове в западната част на страната да спрат производството. Кабелният вързоп е жизненоважен набор, които свързва до 5 км кабели в един автомобил - и Украйна е основен снабдител.

А що се отнася до металите, съветските компании са съществени снабдители за Германия. През 2020 година те съставляват 44% от вноса на никел в Германия, 41% от титана, една трета от желязото и 18% от паладия.

С произвеждане от 108 млн. тона предходната година, Русия е петият по величина производител на желязна руда в света, съгласно Credit Suisse. Страната доставя европейските производители на стомана, които в този момент са изправени пред по-високи цени и вероятни компликации при набирането на метала. Австрийската Voestalpine и шведската SSAB са изложени на риск от дефицит на метала, съгласно американската капиталова банка JPMorgan. Voestalpine съобщи, че разполага с задоволително ресурси за идващите месеци, само че чака, че по-късно ще би трябвало да набира първични материали от други снабдители. SSAB не отговори на искане за коментар по отношение на доставките от Русия.

Изправена пред избора да купува съветски артикули и индиректно да финансира съветската инвазия, която Москва назовава „ специфична военна интервенция “, немският снабдител на стомана и алуминий - Voss Edelstahlhandel - реши да тегли чертата.

Въпреки че алуминият не е в листата със наказания, той се употребява от Русия, с цел да вкарва пари в страната и по тази причина ние се оттеглихме “, споделя основният изпълнителен шеф Торстен Студемунд.

Русия е огромен производител на алуминий - най-енергийно интензивният метал за произвеждане, а към 6% от международния експорт на метала идва точно от Русия.
Електрическите коли и батериите
Компанията на Студемунд също се бори с високите цени на никела. Каспар Роулс, основен шеф в профилираната консултантска компания Benchmark Mineral Intelligence (BMI), споделя, че до момента в който Русия съставлява 5% от международното произвеждане на елементарен никел, то тя изнася и към 20% от висококачествения никел в света.

Металът се употребява за изработката на акумулатори за електрически транспортни средства, което съставлява ново предизвикателство за автомобилните производители. В последните години те към този момент вложиха милиарди, с цел да лимитират колите с мотори с вътрешно горене, и то тъкмо когато търсенето на модели с нулеви излъчвания стартира да нараства.

Част от висококачествения никел на Русия евентуално ще попадне в Китай. Всичко това идва в миг, когато производителите на коли са изправени пред възходящи сметки за други съставни елементи за акумулатори за EV, защото търсенето надвишава предлагането.

Това е главната спънка при набирането на съставни елементи за акумулатори, защото имаме рекордно високи цени на литий и доста, доста високи цени на кобалта и никела “, споделя Роулс.

Батериите са един от най-скъпите съставни елементи в електрическите автомобили и автомобилните производители се надяват те да станат по-евтини, с цел да могат да оферират на клиентите си по-достъпни електрически коли.

BMW съобщи, че се концентрира допустимо най-вече върху преработването на никел от батериите, като до 50% скрап никел се употребява във високоволтовата батерия на новия модел BMW iX.
Проблеми с катализаторите
Когато става дума за паладий, производителите на коли също са в усложнение. Автомобилната промишленост го употребява в каталитични конвертори при бензинови модели, а при дизеловите се употребява платината. И двата типа коли с мотори с вътрешно горене към момента съставляват голям % от моделите, които се купуват и се употребяват всеобщо.

Цените на паладия се повишават от към шест години, а Русия съставлява към 40% от международния пазар.

Няма друга алтернатива с изключение на потреблението на паладий и платина за каталитични преобразуватели, а не можете да произведете кола без катализатор “, споделя Крис Блази, основен изпълнителен шеф на Neptune Global.

Той е купил големи количества паладий през декември предходната година на цена от 1940 $ за унция. В понеделник цената доближи рекордните 3 440 $. Блази пресмята, че цената на паладия, употребен в кола, е към 200 $, само че разходът може и да е по-голям.

Или клиентите ще би трябвало да заплащат повече, или автомобилните производители ще би трябвало да усъвършенстват разноските по някакъв метод “, споделя той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР