Войната в Украйна и отношенията между САЩ и Китай са

...
Войната в Украйна и отношенията между САЩ и Китай са
Коментари Харесай

Какво тревожи най-много изпълнителния директор на JPMorgan?

Войната в Украйна и връзките сред Съединени американски щати и Китай са двете най-големи стопански провокации пред света.    Това показва основният изпълнителен шеф на JPMorgan Chase Джейми Даймън, представен от CNN. В изявление за Bloomberg той прибавя:    " Нещото, за което се тормозя най-вече, е Украйна. Други притеснителни тематики са петролът, газът, международното водачество и връзките на Съединени американски щати с Китай. Това са доста по-сериозни неща от икономическите трептения, с които всички ние би трябвало да се оправяме всекидневно. "     Нахлуването на Русия в Украйна стартира доскоро повече от година и раздруса международната стопанска система, като докара до разтърсвания в цените на силата и храните, както и до спирания на международната верига за доставки. Това подхрани внезапно покачващата се инфлация в целия свят, което, на собствен ред - до мъчително повишение на лихвените проценти от страна на международните централни банки.    " Това е най-сериозният геополитически фактор, с който е трябвало да се оправяме от Втората международна война насам ", декларира Даймън и подчертава върху въздействието, което войната в Украйна има върху връзките сред Вашингтон и Пекин.    Китай се радва на близки връзки с Москва, а китайското държавно управление купува съветска сила и доставя машини, електроника, цветни метали, транспортни средства и така нататък в противоположна посока, като по този метод хвърля самобитен стопански избавителен пояс на Кремъл. В резултат на това през последните месеци напрежението сред Съединените щати и Китай се усили, защото страните се конкурират за господстващо състояние в производството на микрочипове и други напреднали технологии, а и са от двете страни на барикадата във връзка с Тайван.     Сагата с “шпионските балони ” при започване на годината по никакъв метод не оказа помощ за подобряването на тези връзки. Затова пък Даймън декларира, че JPMorgan Chase играе дейна роля за това, като “съветва и ангажира двете държавни управления за поддържане на по-приятелски връзки ”.    Той се надява " хладните глави да надделеят ", само че не има вяра, че съществува бизнес решение за облекчение на възходящите разногласия.    

" Вероятно трябваше да стартираме да възвръщаме връзките преди 10 години ", споделя той в изявлението си за Bloomberg. “Правителството на Съединени американски щати би трябвало да седне и да организира доста сериозен диалог с китайските си сътрудници ”.  
Според оценката на Даймън войната в Украйна може да продължи с години.   Меко приземяване    По отношение на американския пазар изпълнителният шеф споделя, че към момента храни вяра, че Федералният запас може да реализира меко приземяване - намаление на лихвените проценти, като в същото време се избегне криза. Но като цяло вероятностите остават неразбираеми:     " Възможна е лека криза, допустима е и по-тежка ”.    Даймън отбелязва също по този начин, че потребителят в Съединени американски щати към момента е доста добре подложен, защото “цените на жилищата и заплатите са високи, семействата към момента имат повече пари в банковите си сметки, в сравнение с преди пандемията, и не престават да ги харчат ”.    Потребителите са в чудесна форма, споделя той, само че предизвестява: “В един миг това ще завърши. "     Според него даже и Америка да изпадне в криза в последна смерка, потребителите са доста по-силни и ще могат да преминат по-лесно през разтърсванията, в сравнение с през 2008 г.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР