Войната в Украйна и обявените референдуми в окупираните територии предизвикаха

...
Войната в Украйна и обявените референдуми в окупираните територии предизвикаха
Коментари Харесай

ВИДЕО: Бурни реакции на световните лидери след решението на Путин за мобилизацията


Войната в Украйна и оповестените референдуми в окупираните територии провокираха бурни реакции измежду международните водачи, които са част от Общото заседание на Организация на обединените нации.

В първия ден от главния спор в Ню Йорк Макрон и Шолц осъдиха това, което те нарекоха " империализма " на съветския президент Путин на балтийските страни да основат интернационален арбитражен съд за военни закононарушения.

Руската окупационна война против Украйна няма опрощение. Президентът Путин води война с една цел: да завладее Украйна. Само - решителността и политическата самостоятелност не важат за него. Има единствено една дума за това. Това си е чист империализъм.- Олаф Шолц – канцлер на Германия.

Френският президент Макрон отиде още по-далеч. В 30-минутната тирада, с изключение на острите думи, които насочи към формален Кремъл, той насочи и обвинявания към страните, които до момента очевидно не са застанали против съветската инвазия в Украйна и които назова съучастници на съветския империализъм.

Тези, които през днешния ден мълчат, си вършат неприятна услуга и ненапълно скрито съучастват в идеята на новия империализъм. Съвременният цинизъм, който унищожава международния ред и без който мирът е неосъществим. Русия работи за основаване на концепцията за двойни стандарти, само че войната в Украйна не би трябвало да бъде апатичен спор за никого.-Еманюел Макрон – президент на Франция.

Светът към този момент не би трябвало да си прави илюзии, че ни следва сложен интервал, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Според него страните би трябвало да работят за понижаване на нездравословните последствия от войната в Украйна, която той оцени като оказваща отрицателно въздействие на световно равнище.

Да не си вършим илюзии. Ние сме в размирни води. Пред нас е зима на световно неодобрение. Кризата на разноските за живот бушува. Доверието се разпада, неравенствата експлодират. Нашата планета гори. Хората страдат – най-уязвимите страдат най-вече. Уставът на Обединените народи и идеалите, които съставлява, са в заплаха. Ние сме длъжни да действаме. “ – Антонио Гутериш – Генерален секретар на Организация на обединените нации.

Настоящото Общо заседание е първото присъствено съвещание на Организация на обединените нации от началото на пандемията от COVID-19 преди две години и идва, когато войната в Украйна навлиза в седмия си месец. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, както и президентът на Украйна Зеленски към момента не са говорили пред Общото заседание. Русия и Китай са показани в Народното събрание от министрите на външните работи.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР