Войната в Украйна е съпътствана от ожесточена битка за дезинформация,

...
Войната в Украйна е съпътствана от ожесточена битка за дезинформация,
Коментари Харесай

Войната в Украйна - една година дезинформация

Войната в Украйна е придружена от яростна борба за дезинформация, водена най-много от проруски пропагандатори, които се пробват да изопачат и да трансферират виновността за многочислените жестокости на място. Те се пробват да показват украинската страна като нацисти или да внушат, че западната поддръжка за Киев се изпарява.

Ето някои от главните разкази, погрешни или подвеждащи, които бяха тествани през миналата година от екипите за .



Всичко е спектакъл?

Руските управляващи сами популяризират изказванията, че някои от най-тежките зверства като всеобщите убийства на цивилни в близкото до Киев градче Буча през април 2022 година, са инсценирани.

За задачата бяха употребявани два клипа с ниско качество на видеото, с цел да се внуши, че хората са се престрували на умрели. Твърдение, което AFP съумя да с помощта на.

Редица други видеоклипове бяха необятно публикувани в обществените мрежи с сходни изказвания, че някои ужасяващи закононарушения са инсценирани.

В реалност обаче фрагментите нямаха нищо общо с спора, а бяха взети да вземем за пример от, или.

Медии под обстрел

Част от дезинформацията беше ориентирана против някои от най-големите междинародни медии. Така да вземем за пример CNN бяха с погрешното изказване, че показват пожар в Канада като протичащ се в Киев. Журналист от Би Би Си беше, че преиграва в репортажа си.

Интернет консуматори взеха на прицел западни малките екрани, обвинявайки ги, че излъчват фрагменти с бинтовани и кървящи ранени, които съгласно изказванията се преструват. това са хора, фактически потърпевши от съветските офанзиви.



Обвиненията на Украйна в нацизъм

Поток от погрешни изказвания в интернет папагалски повтаря тезата на Москва, че украинският президент Володимир Зеленски е началник на тайфа " нацисти " или " наркомани ".

В този подтекст в обществените мрежи се споделяха с нацистки татуировки, е шеф на полицията в Киев, че уставът на Организация на обединените нации да нахлуе в Украйна или че знаме с буквите на нацистка паравоенна организация.

Oбвиненията към приложимост на опиати бяха онагледени с манипулирани видеоматериали със подозрително качество ( и ), които трябваше да потвърдят, че Зеленски е подвластен от кокаин.

Дезинформацията застигна и украинските бежанци

Украинските бежанци също не са пощадени от погрешната информация, изключително в прилежащи страни като Полша и Словакия. България също не е изключение.

В интернет се популяризират манипулирани или подвеждащи фотоси или видеоклипове, които демонстрират бежанците в отрицателна светлина. Като да вземем за пример този клип от 2018 година от с изказванието, че е настоящ.

Често срещани бяха и внушенията, че бягащите от войната в Украйна получават повече обществена поддръжка от бъларските жители - като да вземем за пример или. Неверни бяха и т украинските бежанци да заявяват имуществото си и да продават колите си.

Част от този разказ включваше и внушенията, че украинците.



Предадени от съдружниците си?

Друга постоянно срещана се тематика внушаваше, че Украйна е предадена от нейния комшия и съдружник Полша.

С тази цел се появиха, внушаващи, че Полша желае да анексира част от украинската територия, или се, сякаш показващи, че Варшава възнамерява да сътвори протекторат в Западна Украйна.

Други изявления в обществените мрежи внушават, че на Запад поддръжката за Киев не е толкоз безусловна. Така да вземем за пример се споделят фотоси с фотошоп на плакати против бежанците в Прага или Варшава; на улично изкуство против Зеленски в огромните градове по света; или на френския язвителен седмичник " Шарли ебдо ", сякаш осмиващи Зеленски.

Сатирични прокремълски анимации бяха като продукция на израелска телевизия, с цел да се внуши, че Израел е срещу Украйна.

Санкциите и енергийна рецесия

Дезинформацията се концентрира и върху енергийните въпроси на фона на наказания на Запада против Русия и върху внезапното повишаване на цените на петрола и електрическата енергия, само че също и на някои хранителни артикули.

В допълнение към безбройните погрешни изказвания за цените или доставките, в изявленията се споделя, че топ дипломатът на Европейски Съюз Жозеп Борел желае да над 17 градуса по Целзий (63 градуса по Фаренхайт) или че в Швейцария да се доносничи против съседи, отопляващи се на висока температура

Това видео от 2015 година беше, че демонстрира настояща борба за олио във френски магазин.

В Европа излезе нескрито огромна акция, при която водещи новинарски уеб сайтове - основно в Германия, само че и в други европейски страни,, с цел да популяризират прокремълски послания. На уеб страницата на водещия немски таблоид " Билд " да вземем за пример се появи публикация за момче, починало при велосипеден случай в Берлин, откакто уличното осветяване е било изключено през нощта, защото водещата европейска стопанска система била изправена пред енергийна рецесия. Но новинарският уебсайт и публикацията бяха подправени.

Проверките на обстоятелствата на AFP по отношение на войната сред Русия и Украйна можете да намерите



Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР