Войната в Украйна е дестабилизиращ фактор, не само за нашия

...
Войната в Украйна е дестабилизиращ фактор, не само за нашия
Коментари Харесай

Адм. Ефтимов: Бойната готовност на армията не е повишена, но има мероприятия по повишена бдителност

Войната в Украйна е дестабилизиращ фактор, освен за нашия район, само че и за цяла Европа. Това съобщи пред БНР началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

„ Военните дейности се водят покрай зоната на отговорност на Алианса и до нашата граница. Това е причина за повишение на рисковете за националната сигурност. Но сега директна военна опасност за България и страните от Алианса не съществува “. Не е нараснала бойната подготвеност на българската войска, само че се извършват мероприятия по нараснала зоркост, с цел да се минимизират всевъзможни опасности, изясни той в предаването „ Неделя 150 “.

„ Предприемаме засилена стратегическа защита на нашата сериозна инфраструктура. Защитата на националните стратегически обекти тези от сериозната инфраструктура са както обект на нашата национална система, по този начин и на интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО, в която вземат участие и формирования на българската войска. Усилено е наблюдението, работи се по ранното предизвестие, освен на наша територия, само че и на прилежащите страни. Това е една сложна система, която не допуска разполагане на спомагателни сили и средства към сегашния миг. Те обаче са в подготвеност и когато се оцени, че има потребност от такива дейности, те ще бъдат подхванати, “ съобщи началникът на защитата.

14 страни от Алианса, в това число България, се включват в общ европейски противовъздушен щит.

„ След нашествието в Украйна редица страни започнаха ограничения по увеличаване на отбранителния си капацитет. Германия отдели в допълнение 100 млрд евро. Ние сме в контакт с началниците на защитата на НАТО. На последната ни среща, която се организира в Талин, тази самодейност беше оповестена. Така се основава опция за групово придобиване на качества за противовъздушна защита. Важно е, че ще имаме общи процедури, “ добави той.

Адмирал Емил Ефтимов не се ангажира с съответен коментар на изказванието на министъра на защитата - Димитър Стоянов, съгласно който няма какво толкоз да изпратим на Украйна, тъй като съществува проблем с поддръжката на техниката, а и тя е лимитирана от финансовите благоприятни условия на нашата страна.

„ Надявам се, че партиите ще влязат осведомени в дебата по тази тематика “, означи той.

След началото на войната в Украйна модернизирането и придобиването на нови отбранителни качества е доста сложен и дълъг развой, даже да имате финансовите средства за това, означи още началникът на защитата.

„ Търсенето е голямо и опциите са дребни, “ изясни той.

Обучението на силите за отговор на НАТО е плануван развой, той не се прави като отговор на протичащото се в Русия и Беларус, изясни адмирал Ефтимов.

Изграждането на бойни групи на наша територия е мощен знак от страна на Алианса за готовността му да пази всяка страна - членка, счита той.

Състоянието на българската войска е резултат от незадоволителното финансиране през последните 30 години, регистрира той.

„ Това няма по какъв начин да не се отрази на сегашните качества. В огромната си част експлоатираме въоръжение и техника от руско време. Има обилни проблеми по нейното поддържане. Трябва от ден на ден да се мисли за заменянето ѝ, “ изясни още началникът на защитата.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР